IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citi повиши оценката си за акциите в континентална Европа

Това се случва на фона на по-добри икономически перспективи и по-малко политическа несигурност в региона

17:15 | 05.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стратезите от инвестиционната банка Citi повишиха оценката си за акциите на компании от континентална Европа, което подчертава нарастващото инвеститорско доверие в региона, съобщи Ройтерс.

Оценката е повишена от неутрална до „overweight“, което означава, че тези акции се представят по-добре и имат по-висока стойност за цената, на която се предлагат, в сравнение с други. Това се случва на фона на по-добри икономически перспективи и по-малко политическа несигурност в региона.

Фундаментите в Европа без Великобритания се подобряват, оценките на акциите изглеждат разумни, а лихвите са ниски. Същевременно политическите рискове се понижават. Затова повишаваме оценката за акциите в континентална Европа до overweight“, коментират стратези от американската инвестиционна банка в тримесечния преглед на фондовия пазар.

Подобрението на оценката от страна на Citi следва сходни ходове от страна на други глобални инвестиционни компании по-рано тази година. Ройтерс припомня, че това се случва по-малко от три седмици преди първия рунд на президентските избори във Франция. Вотът има потенциал да разтърси глобалните пазари, ако бъде спечелен от Марин льо Пен, която оглавява крайнодесния Национален фронт.

Значителен риск за пазарите през следващото тримесечие са двата тура на френските избори, където Марин льо Пен подкрепя излизане на Франция от еврозоната. Все пак тя не успя да набере преднина в проучванията и икономистите от Citi оценяват шансовете й на едва 20%“, пише в доклада на стратезите.

Те очакват общоевропейският индекс Stoxx 600 да достигне 410 пункта до края на годината, което би представлявало 8% ръст спрямо сегашните нива. За сравнение, прогнозите за глобалните фондови пазари са за ръст от 5%, като този подем е подкрепен „от първото синхронизирано глобално повишение в печалбите на акция от 2010 г.“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още