IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цяла Франция се обедини срещу правителствените реформи

Правителството планира до 2022 г. да съкрати 120 000 държавни служители

20:08 | 22.05.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преподаватели, държавни чиновници, сметосъбирачи, както и представители на много други професии се мобилизираха днес в цяла Франция по призив на френските синдикати. Това рядко срещано синдикално единство, довело до днешната мобилизация, е насочено срещу реформите на правителството и в защита на статута на служителите от различните сектори, предаде AFP.

Заради протестите днес беше нарушена работата на училищата и детските ясли. Самолети не можаха да излетят и имаше опасения от прекъсвания в електроподаването заради протести в сектора. Тази вечер освен това започва поредната двудневна стачка във френските държавни железници срещу плановете на Макрон за реформирането им.

По призива на синдикатите днес в цяла Франция бяха организирани между 130 и 140 шествия. В Париж протестния поход започна в 14 ч. местно време, оглавен от всички големи синдикални лидери - нещо, което не се е случвало от 2010 година. Демонстрантите носеха лозунги, в които се призоваваше за увеличаване на покупателната способност, за защита на работните места в държавния сектор и за повече социален напредък, отбелязва AFP.

Агенция ТАСС съобщава, като се позовава на телевизия Бе Еф Ем, че в даден момент полицията е трябвало да се намеси и да използва водно оръдие и светозаглушителни гранати, тъй като хора са започнали да чупят витрини на магазини и стъкла на автобусни спирки и са влезли в схватка с полицаите. Шествието на демонстрантите в Париж е преминало от площада на Републиката по булевард "Бомарше" до площада на Бастилията в източната част на столицата. По данни на френската телевизия, цитирана от ТАСС, нарушителите на реда са били радикално настроени младежи, облечени в черно и криещи лицата си с маски. Те са се присъединили към протестиращите и в района на Площада на Бастилията започнали да безчинстват. Били са около 200 души. Това е наложило намесата на полицията. Вандалите са били разпръснати, но обстановката в района продължава да е напрегната. France Press допълва, че полицията е задържала 17 души.

В Марсилия шествие имаше сутринта и в него са участвали пощальони, студенти, преподаватели и пенсионери. В Лион в шествието са се включили 4500 души. В Нант са протестирали 4300 държавни чиновници, към които са се присъединиха ученици и студенти, а също и машинисти.

Демонстрантите в Гренобъл са били 2500, а в Кан - 2700. На други места протестите акции са събрали между 2000 и 3000 души. В Брест демонстрантите са скандирали: "За чиновниците няма нищо, а за акционерите има златни топки".

Отношенията между синдикатите и френското правителство, което управлява от една година се влошиха. Правителството планира до 2022 г. да съкрати 120 000 държавни служители. Кабинетът освен това обяви, че замразява индекса, служещ за изчисляване на заплатите на чиновниците, както и че отлага с една година индексирането на щатните таблици. В енергийния сектор протестът е насочен срещу отмяната на статута на служителите в газовите електроцентрали и ВЕЦ-овете. Персоналът от болниците и социалните услуги пък демонстрира днес с искане за по-добри условия на труд и повече нови назначения. Протестите им обаче не попречиха на осигуряването на здравните грижи.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
barbaron
преди 5 години
Не пишете глупави заглавия :-)Цяла Франция" - да бе, да, цели 0.1% при 60 милиона французи :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis21
преди 5 години
Раздута държ. администрация = Подръжка на управляващата класаМакрон май ще се застреля в крака дето иска да изкорени този бурен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
По-голям *** от държавния служител НЯМА! 70% от държавните служители нямат умествения капацитет да са нещо повече от общаци, в което няма лошо. Наскоро говорих с мой познат, държавен служител, парите му били малко, а на него комп. му умения се изчерпват с това да си провери фейсбука, никакви чужди езици, първо действа, после мисли. Ми какви претенции може да имаш? С тоя капацитет държавен служител или таксиджия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
явно държавната службица е сладка работа и във Францияи да няма работа заплатката си върви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Държавните служители и паразитиращите върху тях синдикати не са "цяла Франция".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 14
barbaron
преди 5 години
Браво :-) Пешо нахрани прасето и започна да критикъва французите :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
national power
преди 5 години
Я френските комунисти дет ни учат на морал и конкуренция.Едно говорят друго правят.Мазни гнусни френски ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още