IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четвърти избори за четири години: политическата криза в Испания продължава

С новия вот временният премиер и лидер на левицата Педро Санчес рискува да загуби всичко

08:34 | 18.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Временият испански премиер&nbsp;Педро Санчес по време на вчерашната си пресконференция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Временият испански премиер Педро Санчес по време на вчерашната си пресконференция. Снимка: Ройтерс

Изборите са прекрасно нещо, особено в демокрациите, но имат недостатъка, че не винаги автоматично произвеждат еднозначен победител. В момента например доста сложна е ситуацията в Испания. Дори принц Фелипе сега трябваше да осъзнае, че не може да предотврати нови избори. На 10 ноември испанците ще се опитат за втори път тази година да изберат нов парламент и по този начин - ново правителство. Въпреки че социалистите с премиера Педро Санчес са най-силната партия, все още им липсват достатъчно привърженици.

И така - изпълняващият длъжността премиер на Испания и лидер на социалистическата партия Санчес заяви днес, че в страната ще има нови парламентарни избори на 10 ноември, тъй като нито един партиен лидер не може да спечели достатъчно парламентарна подкрепа, за да успее да състави правителство. Само четири месеца и половина след последните избори в края на април испанците ще са призовани отново пред урните. Санчес направи това изявление, след като крал Фелипе Шести обяви в края на двудневни консултации с лидерите на политически партии, че не е успял да намери кандидат, способен да си осигури мнозинство в парламента след изборите на 29 април.

Социалистическата работническа партия (PSOE) на Санчес спечели изборите, но пропусна да си осигури абсолютното мнозинство. През юни 47-годишният политик получи от Фелипе за първи път задачата да състави правителство, но през юли се провали при две парламентарни гласувания със своите кандидати. Ако няма правителство до полунощ на 23 септември, испанците трябва да се върнат на урните на 10 ноември - това е графикът според конституцията. Това ще бъдат четвърти избори за четири години.



Опозиционните политици разкритикуваха силно Санчес. „Ако има нови избори, Педро Санчес ще е единственият отговорен за това", заяви Пабло Касадо, ръководител на най-голямата опозиционна партия (Народна партия), цитиран от Ройтерс. Консервативният политик добави, че Санчес дори не се е опитвал да постигне споразумение с никоя политическа група.

Защо се стигна до тук?

Испания изпадна в политическа криза през миналата година, след като правителството на Мариано Рахой падна от власт на 1 юни 2018 г., след като получи вот на недоверие от парламента заради грандиозен скандал за корупция, в който бе замесена НП. Няколко дни по-късно вече бившият испански премиер се оттегли от политиката след 14 години начело на консервативната партия. Тогава Рахой не посочи свой наследник. Самият той бе избран за лидер на НП от бившия испански премиер Хосе Мария Аснар през 2004 г. През лятото на миналата година начело на Народната партия застана Касадо, а избирането му бележи завой надясно и поколенческа промяна за консервативната формация, която е най-голямата партия в испанския парламент.

След парламентарните избори през април преговорите на Санчес, предимно с важния ляв алианс Unidas Podemos, бяха много колебливи. Наблюдателите смятат, че Санчес спекулира с възможността за нови избори и се надява да подобри резултатите си от април. Дискусиите обаче вероятно ще продължат през следващите няколко дни - мнозина в Испания все още се надяват на решение в последната минута.

Натискът за намиране на решение без нови избори е много силен - от всички страни. От една страна, в случай на нови избори през ноември Испания ще бъде представена в Брюксел с временно и отслабено откъм правомощия правителство в навечерието на Brexit, планиран за края на октомври.

От друга страна, тази слабост ще засегне испанската държава в чувствителен за нацията момент: през есента се очаква решението на Върховния съд на Испания срещу каталунските сепаратисти, които организираха незаконен според Мадрид референдум за независимост през 2017 г. и оттогава избягаха в чужбина.

Те са обвинени в бунт, който се наказва сериозно. Присъдата може да доведе до засилване на ожесточения конфликт и освен евентуални вълнения в Каталония би означавала също, че за разлика от досега каталунските сепаратисти в мадридския парламент вече няма да са готови да приемат Санчес като премиер. Неговото мнозинство ще бъде допълнително застрашено.

Новите избори крият и опасността много разочаровани леви избиратели да останат у дома и да се стигне до дясно мнозинство. Тогава Санчес би загубил всичко. Може би се сеща за една мисъл на Плутарх: „Лошо е да забележиш, че нямаш приятели едва тогава, когато се нуждаеш спешно от тях“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още