IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CEZ Group ще инвестира 100 млн. евро за развитие на чиста енергия

Дружеството променя фокуса си през последната година

11:12 | 18.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Чешката компания CEZ Group получи заем от Европейската централна банка (ЕИБ) в размер на 50 млн. евро за развитието на чиста енергия и нови технологии, съобщават от пресцентъра на дружеството. Към тази сума ще бъдат добавени още 50 млн. евро собствен капитал за разработки в тази насока.

Средствата ще получи дъщерното дружество CEZ Inven Capital, чиято основна задача е инвестиции в иновативни енергийни компании в Европа, чрез което да бъде изготвен бизнес модел за развитието на самия холдинг. Дружеството предоставя своя експертен опит, клиентска база и технологична синергия, с помощта на което дружествата да развият своите проекти. Досега подкрепа са получили компании като Sonnen, Sunfire и други.

Отпуснатият заем за CEZ е покрит с гаранция от Европейския стратегически фонд за инвестиции – основната част от т.нар. „План Юнкер“ за възраждането на европейската индустрия.

CEZ Group започна да променя фокуса си в последната година. Според публикация в Bloomberg компанията желае да се изтегли от Балканите и да се насочи към зеления енергиен сектор в Централна и Западна Европа. От пролетта дружеството, което държи енергийната мрежа в Западна България, води разговори за продажбата на активи или части от активи, като разговорите са обгърнати в тайна.

Медийни публикации съобщават, че кандидати за покупка са и български компании, сочейки един от тях - „Фючър Енерджи“. Компанията обаче беше извадена от пазара заради небалансите, които не покрива. От ЧЕЗ България обясниха, че се стремят до края на годината да имат яснота ще има ли сделка, или не. 

Само преди дни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се произнесе за сделката за ТЕЦ "Варна". Новият собственик "Сигда" обеща, че ще възстанови производството на централата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още