fallback

Цената на електроенергията в Германия достига рекордни нива за ноември

Надежда за енергийните пазари на Европа през зимата носят възобновяемите източници

17:02 | 04.10.21 г. 6

Цената на електроенергията в Европа расте непрекъснато през последните седмици на фона на недостатъчните доставки на природен газ и въглища и поскъпващите квоти за въглероден диоксид. Скъпите суровини повишиха цената на електроенергията в Германия през септември до нива, невиждани в последните 20 години, посочва Bloomberg.

По данни на енергийния търговец Energi Danmark само за две седмици средната цена на електроенергията в Германия на пазара месец напред се е повишила с 30 евро на мегаватчас и през октомври достига 133 евро за мегаватчас.

Цените на доставките през ноември обаче вече достигат исторически рекорди от над 200 евро за мегаватчас. А контрактите за януари и февруари 2022 година са дори още по-високи.

energy

Източник: Bloomberg

Средните цени на електроенергията за цялата 2022 година също са рекордни и достигат малко над 141 евро на мегаватчас.

Тенденцията за повишаване на цената се наблюдава и на българската енергийна борса. В сегмента "Ден напред" търговията за днес (4 октомври) се извършва при цена от над 307 лева за мегаватчас. За утре (5 октомври) цената вече е 313 лева за мегаватчас.

Надежда за енергийните пазари на Европа през зимата носят възобновяемите източници, припомня Bloomberg. Благоприятни условия за вятърните централи тази неделя (3 октомври) доведе до нулеви цени на електроенергията на континента.

В някои часови диапазони дори имаше отрицателни цени на тока от 2,02 евро за мегаватчас, в зависимост от силата на вятъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още