IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на електроенергията в Германия достига рекордни нива за ноември

Надежда за енергийните пазари на Европа през зимата носят възобновяемите източници

17:02 | 04.10.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на електроенергията в Европа расте непрекъснато през последните седмици на фона на недостатъчните доставки на природен газ и въглища и поскъпващите квоти за въглероден диоксид. Скъпите суровини повишиха цената на електроенергията в Германия през септември до нива, невиждани в последните 20 години, посочва Bloomberg.

По данни на енергийния търговец Energi Danmark само за две седмици средната цена на електроенергията в Германия на пазара месец напред се е повишила с 30 евро на мегаватчас и през октомври достига 133 евро за мегаватчас.

Цените на доставките през ноември обаче вече достигат исторически рекорди от над 200 евро за мегаватчас. А контрактите за януари и февруари 2022 година са дори още по-високи.

energy energy

Източник: Bloomberg

Средните цени на електроенергията за цялата 2022 година също са рекордни и достигат малко над 141 евро на мегаватчас.

Тенденцията за повишаване на цената се наблюдава и на българската енергийна борса. В сегмента "Ден напред" търговията за днес (4 октомври) се извършва при цена от над 307 лева за мегаватчас. За утре (5 октомври) цената вече е 313 лева за мегаватчас.

Надежда за енергийните пазари на Европа през зимата носят възобновяемите източници, припомня Bloomberg. Благоприятни условия за вятърните централи тази неделя (3 октомври) доведе до нулеви цени на електроенергията на континента.

В някои часови диапазони дори имаше отрицателни цени на тока от 2,02 евро за мегаватчас, в зависимост от силата на вятъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
и на роднините им по майчина линия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto2
преди 2 години
Да зелев и на ВЕИ да им сложим 65 евракис на мегаватис и те ще поскъпнат. Само че Зелев, в 22.30 ФЕЦ-0, Вятър дали ечи или не - божа работа. За туй германеца казва въглещарките до 2038 евентуално. Ти виж ден напред последния месец виж поляка и сравни с ВЕИ Испания или някой друг. Във страните с много ВЕИ ужасни ценови флуктации, в Поланд - 90-110 еврака средно. Така че продължавай да се повтаряш, тока от фотоволтаици в 22.30 е много скъп, щото просто го няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Аз от години пиша тук какво ще се случи в Европа вследствие абсурдните галимации на пераската клика, узурпирала властта на континент - люлка на днешната цивилизация. Прогнозите ми се сбъдват - енергийна криза не, а енергиен апокалипсис се задава Но понеже още има месец-два до първите трусове, това го вно под тебе още се кекерчи тука, щото шефовете му у Брюксел още ходят на работа. Когато угасне Европа, вече виждам как изтрещели от студ и глад мъже свалят от колите си все още работещи акумулатори, за да подкарат измрелите без ток сървъри и да извадят IP-адресите на сички зелени зелки, да ги изловят и линчуват, преди да пукнат самите те и децата им от студ и глад Щото сега на много тъ паци ше им е абсурдно това, което пиша, но и през 1939 г. никой в същата тази Европа не е вервал какво ще преживеят хората през 1941-1945 г. Явно отново се е натрупала необходимост < земята (да) се отърси от отровната си плесен. > - (Н. Й. Вапцаров)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
Не, не с къп, а просто е ужасно скъп. Най-вече защото в момента го няма :)За кухата ти глава използването на 1МВт инсталирана мощност при АЕц Германия е близо 87%, т.е. 7/8, при плочките е около 12% - т.е. 1/8, а при вятърките - около 25%, т.е. 2/8. Иначе казано АЕЦ са 7 (Седем !!!) пъти по-ефективни от плочките и над 3 пъти повече от перките. Това обаче не е всичко - в моменти като този ток от плочките почти няма. Справка за други подобни случаи - Калифорния и Тексас.Тзи обяснения са за мислещи хора, а за тиквите - опорки и високи цени :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
сигурно се повтарям , ама да запитам форумните въглищни фенове ... скъп ли ви изглежда токът от фотоволтаици ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още