IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред страните с най-много наказателни процедури от ЕК през 2020 г.

Миналата година ЕК откри 903 нови наказателни процедури срещу държавите от ЕС, което е ръст с 13% спрямо 2019 г.

15:47 | 23.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

България е сред страните, срещу които миналата година Европейската комисия (ЕК) е предприела най-голям брой наказателни процедури, сочи годишният доклад за наблюдение на прилагането на правото на Европейския съюз (ЕС), приет от ЕК днес.

Докладът разглежда действията на ЕК в пандемията, насочени към защита на правата, свободите и доходите на европейците.

Миналата година ЕК откри 903 нови наказателни процедури срещу държавите от ЕС, което е увеличение с 13 на сто в сравнение с 2019 г., когато броят на новите случаи беше 797, се отбелязва в съобщението на ЕК.

През 2020 г. най-малък брой нови процедури са били открити срещу Дания, Финландия, Ирландия и Нидерландия, а най-голям брой - срещу България, Италия, Малта и Гърция, сочат данните.

наказателни наказателни

Нови наказателни процедури в периода 2016 г. - 2020 г.

Прилагането на европейското законодателство е важно, за да могат гражданите да се ползват от правата си. Това важи в още по-голяма степен при пандемията, която оказа явно въздействие върху прилагането на европейските правила, обясняват от ЕК.

Така например много държави от ЕС едностранно въведоха ограничения върху износа на лекарства, предпазни средства и други изделия, свързани с Covid-19.

Когато бе необходимо, ЕК предприе спешни наказателни процедури. Комисията започна процедура срещу 11 държави за това, че не са защитили правата на потребителите, които са купили почивки и не са получили подходящо обезщетение за отмяна на пътуванията.

Комисията въведе по-дълги срокове за отговор на държавите по заведените процедури, се посочва в доклада.

Половината от новооткритите миналата година процедури са били в области с най-голямо отражение върху всекидневието на гражданите - околната среда, движението, превозите и енергетиката. Комисията предприе действия срещу държави за неспазване на правото на ЕС за чистия въздух и питейната вода, правата на пътниците да получат обратно парите си за неосъществени пътувания или за безопасността на превозите.

Над половината от всички процедури миналата година са били свързани с ненавременно въвеждане на европейските правила в националните законодателства. Броят на тези процедури е нараснал от 406 през 2019 г. на 599 през 2020 г.

За сравнение, в последните пет години най-много нови подобни процедури е имало през 2016 г. (847). При процедурите за ненавременно въвеждане на европейското право най-голям брой мерки са били предприети срещу Великобритания, Португалия, Белгия и Кипър, а най-малък - срещу Дания, Швеция, Ирландия, Литва, Малта и Нидерландия.

От 1984 г. насам, по искане на Европейския парламент, ЕК ежегодно представя годишен доклад за мониторинга на прилагането на правото на ЕС през предходната година. След това Европейският парламент приема резолюция относно доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още