IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е с най-ниската минимална заплата в ЕС

Според данните на Евростат най-високата минимална заплата взимат гражданите на Люксембург

14:20 | 28.01.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Към началото на тази година 21 от общо 27 страни членки на Европейския съюз (ЕС) имат минимални заплати на национално ниво, което прави Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция изключение. Базирайки се на нивата на сумите в евро, тези 21 страни могат да бъдат разделени в три основни групи, пише в свой анализ европейската статистическа служба Евростат.

През януари 2022 г. 13 страни, основно разположени в източната и южната част на ЕС, са имали минимално заплащане от под 1000 евро на месец. „Лидер“ в тази класация за поредна година е България, където минималната заплата е 332 евро. След нея са Латвия (500 евро), Румъния (515 евро), Унгария (542 евро) и Хърватска (624 евро). Най-високото минимално заплащане в тази група е в Португалия – 823 евро.

В Словения (1074 евро) и Испания (1126 евро) минималните заплати са малко над 1000 евро месечно, докато в останалите шест страни членки те са над 1500 евро на месец: Франция (1603 евро), Германия (1621 евро), Белгия (1658 евро), Нидерландия (1725 евро), Ирландия (1775 евро) и Люксембург (2257 евро).

За сравнение, федералната минимална заплата в САЩ се равнява на 1110 евро през януари 2022 г.

01 01

Сред групата от 21 страни в анализа най-високото минимално заплащане е почти 7 пъти по-високо от най-ниското, или иначе казано минималната заплата, която българите взимат, е 7 пъти по-малка от тази на гражданите на Люксембург. Различията са значително по-малки обаче, когато се вземат предвид разликите в ценовите нива. Когато се изразят в стандарта на покупателната способност (PPS), минималните заплати в страните членки с по-ниски ценови нива стават по-високи, когато се сравняват с тези в страните с по-високи цени нива.

Елиминирайки ценовите различия, минималните заплати варират от 604 PPS на месец в България до 1707 PPS в Люксембург, което означава, че най-високата минимална заплата е почти 3 пъти по-голяма от най-ниската. Въз основа на това могат да се различат две основни групи: група 1 с национална минимална заплата над 1000 PPS и група 2 с под 1000 PPS.

В първата група са Люксембург, Германия, Нидерландия, Белгия, Франция, Ирландия, Словения, Испания, Полша и Литва. Националните минимални заплати там варират от 1038 PPS в Литва до 1707 PPS в Люксембург.

В група 2 са Румъния, Португалия, Малта, Хърватска, Гърция, Унгария, Чехия, Естония, Словакия, Латвия и България. Националната минимална заплата в тази група варира от 604 PPS в България до 949 PPS в Румъния.

Всички страни кандидати и потенциални кандидати, които имат национална минимална заплата, принадлежат към втората група. В Албания тя е 401 PPS, а в Черна гора – 888 PPS. САЩ също влизат в група 2 с 920 PPS.

02 02

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Achtung
преди 2 години
Колю7 ако не можеш да платиш минималната заплата в България на работниците си, по-добре се насочи към друг бизнес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Kolio7
преди 2 години
Това с минималната заплата е най - голямото промиване на мозъци в сферата на икономиката. Първо, че това е чиста форма на изнудване от страна на държавата към работодателя да плаща по - висока заплата. След което натуралния логичен развой на събитията е работодателя или да отстрани работника, на когото го изнудват да плаща надница по - висока от продуктивността, или да увеличи цените на крайната продукция, за да може да плати по - високата заплата. Демек единия краен резултат от минималната работна заплата е увеличаване на безработицата, защото остават безработни хора с продуктивност по - ниска от необходимата за минималната работна заплата. Втория краен резултат е инфлацията, защото ако не уволни хората, единствения начин работодателя да си набави пари, за да плати по - високата заплата е да увеличи цените на крайния продукт. По учебник загубата на благосъстояние на населението се измерва чрез инфлацията и безработицата. С минималната работна заплата се гарантира, че поне едно от двете ще се увеличи и така правителствата се грижат за засилваща се загуба на благосъстояние. Но пък е доста широкоприета мярка, защото звучи добре на хората, който не вникват в детайла. Една вметка, за да си знаем колко лява мярка е минималната заплата - в България е въведена за първи път от *** през 1948.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още