IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП е (почти) всичко като икономическа мярка

Очертаващата се рецесия би убила романтичната идея, че той е съмнителен индикатор

12:25 | 26.06.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Робърт Кенеди (братът на Джон - бел. прев.) беше най-малкото красноречив, когато каза през 1968 г., че „брутният национален продукт отчита замърсяването на въздуха и рекламата на цигари, но не и красотата на нашата поезия или силата на нашите бракове“. Напалм, затвори, изсичане на дървета, насилие по телевизията и оръжия, едно от които щеше да послужи като инструмент за убийството му (като кандидат президент - бел. прев.) три месеца по-късно: такива неща си проправяха път в данните за растежа. А това, което според Кенеди правеше живота струващ си, отсъстваше от статистиката, пише Джанан Гънейш за Financial Times.

Дейвид Камерън през 2006 г. беше по-мрачен в речта си, но със същото мнение. „Време е да признаем, че в живота има нещо повече от пари“, каза бъдещият съветник на Greensill Capital, лансирайки ОБЛ (общото благосъстояние) като по-благороден наследник на БВП. Близо петнадесет години по-късно много финансово затруднени хора се чудеха дали майката Земя не ни казва да забавим и да не приоритизираме икономическото производство.

Както при краха на въздушното пътуване (наближава нивата от 2019 г.) и края на нощния живот (опитайте се да намерите маса), това разсъждение се чува все по-рядко сега. И продължи не по-дълго, отколкото заслужаваше.

Очертаващата се рецесия ще бъде болезнена. Но тя също така ще отстрани пост-материалистичната дъвка от добрия разговор. Растежът ще бъде по-трудно да се отхвърли като обсесия, когато има толкова малко неща на разположение.

Има два проблема с твърдението, че БВП не е всичко. Единият е, че нито едно разумно същество не е твърдяло обратното. Вторият е, че БВП е почти всичко. Имигранти срещу нативисти (защитници на местните – бел. прев.), градове срещу провинции: културните разломи в Запада си бяха там и преди финансовата криза от 2008 г. Разликата беше, че правителствата можеха да ги запълнят с пари. Преживях последователни избори в Обединеното кралство (авторът е британец, живеещ в САЩ – бел. прев.), на които бяха предложени много по-високи разходи без много по-високи данъци. Тъй като Великобритания извън Лондон продължава с претенцията си за статут на средни доходи, този граждански мир ще бъде по-трудно да се купи. Забавящият се Китай може да разкрие същото. Притчата трябваше да каже, че растежът, а не любовта, прикрива множество грехове.

В курса по икономическа история, който преподава в London School of Economics, моят познат д-р Тим Люниг показва, че богатите нации са по-добри от бедните в почти всички отношения, които ни интересуват. Това включва неща, толкова безценни като избирателното право на жените и неизвършването на убийства. Швеция може да погледне от високо към Америка на някои фронтове, а Дания към Великобритания, но това е в рамките на единия процент от държавите. Поддържането на национални паметници коства пари. Писането на поезия зависи от свободното време, което струва пари. Линията Кенеди-Камерън (и двамата богати деца, забележете) между растежа и висшия смисъл на живота не е толкова лесна за очертаване.

И все още хората я чертаят. Тъй като имах късмет - без симптоми, без хоспитализирани роднини или близки приятели - това, което най-много ме преследваше в пандемията, не бяха последиците за здравето, а скоростта, с която хората поставяха под съмнение дали модерността си струва усилията. Да се ​​предскаже упадъкът на масовото, бързо движещо се човечество е просто песимистично, докато той да се пожелае е романтично и дори реакционно. Възраждането на градовете уби тези пасторални мечти (сега се чувствам емоционален в задръстванията), но тяхната привлекателност, дори за колегите, ще бъде по-трудна за забравяне.

Това, което направи пандемията, беше да извади тази носталгия по по-малко динамичното минало от хората и да й придаде фалшива достоверност. Онова политическо пространство, където могат да се срещнат зелените, консерваторите и левите, се оказа претъпкано.

Без съмнение рецесията ще концентрира умовете. Тъй като публичните пространства се разрушават, връзките се затрудняват, а свободното време става по-малко достъпно, хората ще преоткрият фундаменталната роля на растежа за почти всичко, което ценят. Въпросът е дали трудно спечеленият урок ще оцелее при следващия самодоволен бум, следващата реч срещу растежа и най-вероятния му създател: следващия монарх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Когато aldy пише всички са в несвяст от мъдростта на иZзрожденските аватари . Услугите на игралните домове драги се нарича хазарт , и в огромната си част е забранен по света . Какъв % от икономиките на ЕС е хазарта бре драги знайко ?! Услугите от публичните домове обикновено ги пришиват в сивата икономика на туризъма , която е незначителен % в цялата икономика на ЕС . А туризъма сам по себе си е незначителен в целият ЕС с две изключения . Скъпо проозZзто иZрожденче , телекомуникационните услуги какво са , проектанските услуги какво са , правните услуги какво са , счетоводните услуги какво са , създаването на всякакъв интелектуален труд какво е , трудът на лекарите какво е , ресторантьорството какво е ?! Имаш ли си на идея колко сте спихнати иZрожденците по презумпция ?! Как можеш да си помислиш , че почистването на ушите от косми и подстригването на веждите за които се редиш в бръснарницата е единствената и водеща услуга в една икономика ?! Че е трудно достъпна за теб е ясно , но че е от значение ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
Страхотно е когато БВП се формира предимно от услуги, като бръснари и фризьори, чистачи, перачници, публични домове, игрални домове и т.н. Това са си екологично чисти дейности, а другото не ни интересува. Едва ли при една война всичките тия дейности ще спрат. Икономиката на държавата ще остане твърда като чилик. Така че смело напреж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още