IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк е все по-песимистична за перспективите пред германските кредитори

Германската централна банка и рейтинговата агенция Moody's предупреждават, че положението се влошава

19:28 | 22.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германските банки са изправени пред още по-тежки перспективи заради комбинация от отрицателни лихвени проценти и забавяне на местната икономика, предупредиха Бундесбанк и рейтинговата агенция Moody’s, цитирани от Financial Times.

Рейтинговата агенция понижи прогнозата си за германската банкова система от неутрална на негативна, а Бундесбанк предупреди, че финансовата стабилност на страната е подложена на все по-голяма заплаха.

Песимистичните прогнози бяха обявени, след като по-рано тази година Deutsche Bank и Commerzbank, не успяха да се договорят за сливане и увеличиха усилията си за ограничаване на разходите в опит за подобряване на печалбите.

През първите девет месеца на 2019 г. Deutsche Bank е регистрирала загуба от 4,1 млрд. евро, а печалбата на Commerzbank през същия период намаля с 9 на сто на годишна основа до 684 млн. евро.

В по-широкия банков сектор в Германия печалбите миналата година са намалели с 31%, сочат данните на Бундесбанк.

„Слабата рентабилност на банките ще намалява още повече, тъй като нетните приходи от лихви спадат“, отбелязва Бернхард Хелд, анализатор в Moody’s.

Средната възвръщаемост на собствения капитал на германските банки от 2,4% през 2018 г. вече е вторият по най-малък размер в ЕС и е доста под средното равнище от 6,1%, сочат данни на Европейската банкова федерация.

Анализатори и регулатори са притеснени за печалбите на банките, тъй като се съмняват в способностите на кредиторите да генерират допълнителен капитал, а свиването на цената на акциите натежава върху възможностите им да набират свеж капитал от инвеститори.

Книжата на Deutsche Bank и Commerzbank се търгуват близо до най-ниското им ниво в историята, като оценяват кредиторите на едва 20% от балансовата стойност на активите им. При толкова ниска оценка всяко увеличаване на капитала би било силно неблагоприятно за съществуващите акционери.

Макар Moody’s да прогнозира, че качеството на активите и капиталовите буфери на германските банки ще останат стабилни, Бундесбанк е все по-разтревожена, че кредиторите в страната може би подценяват бъдещия кредитен риск.
„Банките сега финансират все повече точно тези компании, които първи ще се сблъскат с проблеми в случай на неочаквано влошаване на икономиката“, казва Клаудия Буш, ръководител в Бундесбанк.

Високите цени на имотите създават друг потенциален проблем за банките, тъй като цените в градовете са с между 15% и 30% над основните им стойности, предупреждава Бундесбанк. „Уязвимостите на германската финансова система към неочаквани макроикономически развития нарастват още повече“, казва Буш.

Дори без рецесия или имотна криза Moody’s предупреждава, че печалбите на банките през следващите 12 до 18 месеца ще се свият още повече заради намаляващите приходи и високите разходи.

„Банките ще изпитат затруднения да постигнат значително спестяване на разходи в краткосрочен план, тъй като нуждата от инвестиции, свързани с регулаторните изисквания и технологичните подобрения, остават високи“, отбелязва рейтинговата агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още