IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бруно льо Мер: Споразумението ни отваря вратата за съвместното емитиране на дълг

Според френския финансов министър съвместният спасителен фонд може да се финасира само със съвместен дълг

19:08 | 10.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бруно льо Мер, финансов министър на Франция. Снимка: Bloomberg</p>

Бруно льо Мер, финансов министър на Франция. Снимка: Bloomberg

Министрите на финансите на държавите от  Европейския съюз постигнаха съгласие за план за икономическо възстановяване от коронавирусната криза, който според финансовия министър на Франция Бруно льо Мер имплицитно отваря вратата за съвместно емитиране на дълг, информира Ройтерс.

Договореностите бяха постигнати, едва след като Германия и Франция преодоляха противопоставянето на Холандия на кризисния план. Окончателното споразумение избягва изричното споменаване на съвместно емитиране на дълг, което предизвика недоволството на  холандците.

Министърът на финансите на Франция Бруно льо Мер каза пред репортери след разговорите, че страните членки на Европейския съюз са се съгласили да мобилизират общо 1 трилион евро (1,09 трилиона долара) за борба с икономическата несигурност .

Половината от тази сума ще бъде предоставена в краткосрочен план, а останалата част ще бъде вложена в нов съвместен фонд за възстановяване, който Франция беше поставила като свое предварително условие за одобрението на цялостния пакет.

Въпреки че подробностите за фонда ще бъдат договорени през следващите месеци, Льо Мер заяви, че окончателното споразумение предполага, че той ще бъде финансиран със съвместен дълг, тъй като според  него това е единственият начин за осигуряване на дългосрочна икономическа реконструкция.

„Има много несигурност, която остава да се определи. Но съм убеден, че фондът ще стане факт, както и ще се осъществи съвместното емитиране на дълг във форма, която предстои да бъде определена“, заяви Льо Мер.

Той добави, че референцията в документа за иновативни финансови инструменти отваря вратата за първи път към съвместно емитиране на дълг. „Това означава каквото означава. Единственият инструмент, който все още не съществува в европейското финансиране, е съвместният дълг“, каза Льо Мер.

Страните ще могат да се възползват от фонда в зависимост от това доколко са били засегнати от коронавирусната криза, но приносът към него ще зависи от размера на техните икономики, което означава, че Италия и Испания ще имат полза, каза Льо Мер. Според него 500 милиарда евро изглеждат като разумен размер на съвместния фонд.

От друга страна, финансовият министър на Австрия Гернот Блюмел заяви, че постигнатите договорености по никакъв начин не отварят вратата за т.нар. коронаоблигации.

„За нас беше и е важно настоящата криза да не послужи като задна врата за общо поемане на дълга чрез еврооблигации. С това споразумение засегнатите страни могат да бъдат подпомагани целенасочено, без да се пречи на стабилността на еврозоната в дългосрочен план“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още