IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бруно льо Мер: Искам икономическата активност да се възстанови по-бързо

Френският финансов министър изрази оптимизъм за икономическата сила на страната

22:29 | 11.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Франция трябва да ускори постепенното си завръщане към предишните нива на бизнес активността, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер в четвъртък. Нови данни показват, че икономиката е загубила половин милион работни места само през първото тримесечие, предава Ройтерс.

Правителството на президента Еманюел Макрон постави Франция под една от най-строгите блокади в Европа от средата на март и започна отслабване на ограниченията едва след 11 май. Макрон трябва да направи телевизионно обръщение към нацията на 14 юни.

„Искам икономическата активност да се възобнови по-бързо“, заяви Льо Мер пред телевизия LCI, добавяйки, че се надява активността да се върне към нормалното до това лято.

Правителството очаква втората по големина икономика на еврозоната да се свие с 11% през 2020 г., а Льо Мер заяви пред депутатите във вторник, че 800 000 работни места са изложени на риск.

Още през първото тримесечие бяха загубени над 500 000 работни места, до голяма степен поради това, че краткосрочните договори не бяха подновени, тъй като в страната бе въведена блокада, показаха данни на официалната статистическа агенция INSEE в четвъртък.

„Франция ще се справи, ще се възстанови и ще се върне към растеж. Можем да намалим безработицата, можем да постигнем растеж от 2021 г., ако запретнем ръкави, да се върнем на работа и да засилим възстановяването“, каза Льо Мер.

Той добави, че автомобилната индустрия, която пое един от най-тежките удари, вече се връща към нормалното си състояние и ще отчете силни продажби вероятно през юни и юли, след като по време на блокадата не бяха продадени почти никакви нови автомобили.

По-рано този месец Renault финализира с френското правителство заем от 5 милиарда евро (5,7 милиарда долара), който ще подсили финансите на автомобилния производител след влиянието на пандемията от коронавирус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още