IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюно льо Мер: Моля банките да подкрепят компаниите

Финансовият министър на Франция настоява всички участници в икономиката да проявят „солидарност“ през следващите няколко месеца

15:58 | 29.08.20 г.
<p>
	Министърът на финансите на Франция Брюно льо Мер. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Министърът на финансите на Франция Брюно льо Мер. Снимка: Bloomberg

Финансовият министър на Франция Брюно льо Мер разчита на банките да помогнат на държавата да спаси икономиката, като подкрепи компании, засегнати от последиците от коронавирусната пандемия, пише Bloomberg.

След месеци на строго блокиране, за да се задържи разпространението на вируса, се задава вълна от фалити. За компаниите, получили държавни заеми, страхът е, че облекчението ще се окаже краткотрайно, а лихвените проценти могат да се повишат през следващата година, увеличавайки разходите за изплащане на помощите.

„Стотици хиляди компании са взели държавногарантирани заеми през март и април и и това ги е спасило“, коментира льо Мер в събота по радио „Франс Интер“. „С голяма доза тържественост моля банките да продължат да подкрепят компаниите“, допълва той.

Льо Мер казва, че лихвените проценти по заемите, които се отпускат, ще бъдат ограничени до 3%.

Националното блокиране, започнало през март, ограничи разпространението на коронавируса, но също така изпрати икономиката в колапс. Сега правителството очаква, че БВП може да се свие по-малко от първоначално очакваните 11% през тази година, но на фона на увеличаващия се брой новоинфектирани несигурността остава висока.

Много малки и средни компании са загрижени, че няма да могат да изплатят спешните си заеми с разпространението на вируса и предвид икономическите перспективи.

По-рано тази седмица правителството намекна за съдържанието на плана си за стимулиране на икономиката на стойност 100 млн. евро. Планът ще бъде обявен на 3 септември и ще се фокусира върху намаляване на данъци и увеличаване на инвестиции.

Льо Мер настоява всички участници в икономиката да проявят „солидарност“ през следващите няколко месеца. Той предлага на компаниите, които се възползват от държавната помощ като част от плана за възстановяване, да поемат ангажименти за запазване на работните места във Франция и да бъдат отговорни за въздействието върху околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още