IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюкселският ефект - оръжието на ЕС в международната търговия

Международните компании не могат да си позволят да пренебрегнат правилата, наложени на един от най-силните им пазари, което дава добро преимущество на блока

18:00 | 21.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Там, където Европа води, другите я следват. Е, поне така стоят нещата в сектора на търговията. Защо? Тъй като алтернативата би могла да се окаже прекалено скъпа. Компании, които продават продукцията си на различни пазари, искат уеднаквен подход по отношение на регулациите и продуктите. Това е така особено в свят, обхванат от коронавирус, а всичко това дава на Европейския съюз преимущество при налагането на стандарти отвъд своите собствени граници, посочва Bloomberg в свой материал. Дори „брекзитиращата“ Великобритания и иновативната Калифорния усещат Брюкселския ефект.

Какво е Брюкселският ефект?

Това е термин, използван за влиянието, което ЕС упражнява, налагайки правила и технологични стандарти, възприети от компании и страни по света. Когато YouTube сваля обидно видео от своя сайт, използва дефиницията на ЕС за реч на омразата. Дървеният материал, нарязан в Индонезия, събраният в Бразилия мед, използването на химикали в производството на играчки в Япония – за всичко това се спазват правилата, зададени от Брюксел. Антитръстови разследвания, подобни на това на ЕС срещу Google, се водят и в Индия, Южна Корея и дори САЩ.

Защо ЕС има толкова голямо влияние?

Международните компании не могат да си позволят да пренебрегнат правилата, наложени на един от най-силните им пазари за внос, посочва професорът от Висшето училище по право в Колумбия Ану Брадфорд, която измисля термина Брюкселски ефект. Ако бизнесът иска да избегне производството на различни версии на даден продукт за различни пазари, предпочитаният шаблон би бил този на ЕС по редица причини. Законодателството на ЕС може да е по-гъвкаво от това в други региони, тъй като блокът събира опит от своите държави членки – защита на личните данни в Германия, програма за търговия с емисии във Великобритания и др.

Европейските закони също така трябва да бъдат одобрени с консенсус, давайки право на глас на компании, потребители или активисти от различните страни.

Какви сфери на бизнеса засяга?

На практика всички. Компаниите, които искат да докажат, че използват безопасни химикали, ще спазват европейските разпоредби REACH. Фермерите в Африка, които отглеждат продукция, която може да се продаде в Европа, ще спазват стандартите на ЕС за генно модифицирани култури. Незаконно изсечените дървета не могат да бъдат използвани за продукти, които ще се продават в Европа. А всеки бизнес, който събира и използва лични данни (тоест по-голямата част от тях) е наясно с GDPR.

Правилата за енергийна ефективност и опазване на околната среда, които се прилагат, за да спази ЕС своите цели за климата, също може да бъдат възприети от различни компании и копирани в държави извън блока.

Ами влиянието отвъд бизнеса?

Това е друг въпрос. Подкрепата на ЕС за човешките права например често е игнорирана, а много държави пренебрегват стандартите на блока за социална осигуреност, здравеопазване или трудови възнаграждения. В същото време еврото никога не е представлявало реална заплаха за американския долар като водеща световна валута, а трудностите на ЕС със своите собствени финансови и дългови кризи уязвиха ролята му като глобална икономическа сила.

Целенасочен ли е Брюкселският ефект?

Брюкселският ефект, вариация на Калифорнийския ефект – феномен, който също е описван в академични изследвания, не става факт умишлено, но Европейската комисия с радост го усвоява. ЕК кани чуждестранни представители, на които обяснява своите политики, като компании и правителства от различни краища на света поддържат свои представителства в Брюксел.

Какво означава Brexit за Брюкселския ефект?

Решението на Великобритания да напусне ЕС отчасти можеше да се предвиди от желанието на страната да създава сама своите закони. Въпреки отделянето, според Ану Брадфорд, Лондон по всяка вероятност ще остане свързан с европейските регулации,тъй като бизнесът настоява за уеднаквяване на разпоредбите, за да може да продава на европейския пазар, който е дом на 450 млн. души. Колкото до вътрешноевропейския дебат, отделянето на Великобритания ще премахне един защитник на бизнеса от редиците на страните членки, който често пъти се противопоставяше на призивите на Берлин и Париж за повече регулации и институционална намеса.

Европа ще запази ли влиянието си?

ЕС не е лидер в задаването на правилата във всеки един сектор, най-вече при новите технологии като изкуствен интелект, при които лидери са китайски и американски компании. Това на свой ред кара блока да прилага по-голям контрол, което може да означава налагането на по-строги разпоредби и в други области.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още