IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел понижи прогнозата си за растежа на България

ЕК става по-песимистична и за цялостното икономическо възстановяване на ЕС и на еврозоната

12:43 | 03.05.13 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Оли Рен:&nbsp;&bdquo;Очакваме през втората половина на годината икономиката да се подобри и да набере скорост догодина&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Оли Рен: „Очакваме през втората половина на годината икономиката да се подобри и да набере скорост догодина". Снимка: Ройтерс

Европейската комисия понижи днес в пролетната си икономическа прогноза оценката си за икономическия растеж на България за 2013 и 2014 г. съответно до 0,9 на сто и 1,7 процента, съобщи Ройтерс.

По-рано - през февруари в своите зимни прогнози Брюксел очакваше българската икономика да нарасне с 1,4 процента тази година и 2 процента през 2014 година. Тогава бяха потвърдени есенните прогнози от ноември.

Очаква се безработицата в България да бъде в размер на 12,5% през 2013 г., а през 2014 да спадне незначително до 12,4%.

Комисията понижи и февруарската си междинна си оценка за брутния вътрешен продукт (БВП) на цялата еврозона. Според новите прогнози икономиката ще се свие с 0,4 на сто тази година, съобщи Европейската комисия. В пролетните си икономически прогнози, представени днес в Брюксел, ЕК посочва също, че през 2014 година икономиката на валутния съюз ще се възстанови, нараствайки с 1,2 на сто. В предишната си оценка от февруари Брюксел очакваше за тази година свиване от 0,3 процента и растеж от 1,4 процента за догодина. 

Причината за общото понижение е преди всичко слабостта на големите южноевропейски страни – Франция, Испания и Италия. Икономиката на Франция ще се свие с 0,1%, докато Испания и Италия ще отчетат спад от над 1%.

Кипърската икономика ще остане в дълбока рецесия до 2014 година заради драстичното свиване на банковия сектор, наложено от кредиторите на страната и необходимостта Никозия да осигури 13 милиарда евро за три години, се казва в още пролетните прогнози. Само през тази година БВП ще се свие с 8,7 на сто. 

От всички 17 страни от еврозоната ръст на БВП през тази година ще отчетат едва осем: Естония (3,0%), Малта (1,4%), Ирландия (1,1%), Словакия (1%), Люксембург (0,8%), Австрия (0,6%), Германия (0,4%) и Финландия (0,3%).

За целия ЕС оценките също са понижени. В новите си прогнози ЕК залага на свиване на БВП с 0,1 процента през 2013 година и увеличение от 1,4 на сто през 2014 година. В зимната прогноза ЕК очакваше икономиката на ЕС да нарасне с 0,1 на сто през 2013 година и с 1,6 на сто идната година.

С изключение на Чехия всички останали страни-членки извън еврозоната ще отбележат икономически растеж през тази година. За Чехия се очаква да отчете рецесия от 0,4%. Най-силен растеж ЕК очаква за Латвия (3,8%), за която се очаква да стане 18-ият член на еврозоната, както и за Литва (3,1%).

„Очакваме през втората половина на годината икономиката да се подобри и да набере скорост догодина. Основният двигател на растежа ще остане външното търсене, а вътрешното ще остане ограничено“, заяви еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен.

В много държавни безработицата е далеч над 10%. В Испания и Гърция според ЕК през тази година нивото ще надмине 27%. Високата безработица в някои държави-членки би могла да застраши социалното сближаване и да остане постоянен феномен, ако реформи не успеят, предупреди още комисията.

Новите задължения ще останат в рамките на еврозоната според прогнозата на ЕК на ниво от 2,9% - под трипроцентния праг, установен от Пакта за стабилност. Девет от 17-те държави-членки няма да отговарят на определените стойности. Франция ще отчете дефицит от 3,9%, а ако правителството на президента Франсоа Оланд не противодейства по някакъв начин, дългът на страната ще нарасне до 4,2% през 2014 година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
"Кога най-после банките в България ще започнат да кредитират бизнеса на по-човешки лихви от 2,5-3 % като в нормалните държави?"----------studioaa:Това може да стане само при сериозно падане риска за връщане на средствата.----------studioaa, да те светна малко, че гледам и ти си останал на нивото на учебник от преди кризата: Не само нивото на лихвите зависи от риска, но и риска зависи от нивото на лихвите. В старите учебници пише само първото, а се пропуска второто. Но икономиката е кръг без начало и без край и високите лихви на свой ред оказват влияние като увеличават риска (защото правят връщането на кредитите по-трудно). Т.е. ако лихвите бъдат свалени това ще свали и риска в системата, което ще даде още възможност за понижение и на лихвите и на риска и така икономиката ще стане по-стабилна. Но за банкери, над които няма контрол, е по-удобно да цакат с високи лихви защото така има по-големи печалби за тях. А това, че с високите лихви вдигат и риска много не ги интересува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 2
deant
преди 10 години
za da tragne inflaciqta trqbva da tragne kreditiraneto v USA. zashtoto tam jiveqt glavno taka. moeto edinstveno jelanie i nadejda e horata tam da promenqt modela. t.e. da ne izkunsumirat vsichko predi da sa go izrabotili. tova che ne tragva inflaciqta me kara da mislq 4e to4no tova se slu4va. ako e taka s udovolstvie shte gledam falita na vsi4ki banki i na FED i ECB naj ve4e. nqnam kirilica tuk:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 3
supertrader
преди 10 години
Така се получи у нас с лихвите, защото банките се втурнаха да съберат колкото може повече пари за да ги изнесат - "Понеже повече няма да има България" и ще закриваме държавата, като че ли ! Доста глупаво и реално парите са инвестирани сега при по ниска доходност, което е много зле. Лихви от 2% и подобни са нездравословни за икономиката, добрия вариант е китайския - лихвите трябва да са около 8% или 1-2% под инфлацията , но да има сходен процент инфлация..2% е едно нищо. Инфлацията всъщнос е икономически ръст, който толкова много желаем. Няма как да имаме икономически ръст при такива лихви и мижава инфлация,която се диктува от ЕЦБ..Рибата е вмирисана от към главата. Вярно е че нашите политици ни занимават с глупости и вършат и такива. И все пак може да се каже, че те не са виновни за икономическата ситуация..реално така стоят неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
IvoDim
преди 10 години
за да сработи QE 3 ...4...5 i t.n трябва да има инфлация в уса а там няма , или поне няма такава каквато им е нужна. и като добавим дълбочинния и шистов добив на нефт пак в уса. И повищената нервност на петролните монархии в аденския залив. Малко вероятно. да стане двойно. Или ако стане двойно ще е края на долара и уса като глобален хегемон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ако продължи с QE може и двойно да е. мое предположение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
IvoDim
преди 10 години
защо да е ***, та питам пак кое води до това твърдение, освен неистово бръщолевене, характерно за периода и флудърите, които покрай изборите са се разбесняли. Накратко технически анализ, фундаментален кое води това съждение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Много *** въпрос братле... В кристалната топка разбира се! Как може да видиш прогнозата!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
IvoDim
преди 10 години
Къде видя 140 за барел, през 2014 средата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
FINTA
преди 10 години
Най-после малко разум във форума. Веско, чети момче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Досега не съм бил толкова съгласен с теб!! Всичко, което каза за местното потребление и вноса е много правилно според мен! Не видях НИКОЯ партия да иска да защити нашия интерес. Всички се мазнят на Брюксел и говорят все едно е Светая Светих. Разберете Брюксел няма да ни оправи проблемите с тези регулации! Трябва да си защитаваме сами интереса и пти точно такива условия да сме в ЕС! Условия който са в НАШ интерес не на някакъв имагинерен ЕС интерес. ЕС с нас и без нас му е все тая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още