IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел: Няма да отстъпваме от основни принципи за сделка с Лондон

По средата на преговорите сме, но не сме преполовили оставащата ни работа, заяви пред Европейския парламент Урсула фон дер Лайен

19:59 | 17.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз ще направи всичко по силите си, за да сключи споразумение за бъдещите си взаимоотношения с Великобритания до края на годината, но няма да направи компромис с основните си ценности. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в сряда, цитирана от Ройтерс.

Пред Европейския парламент тя посочи, че британският премиер Борис Джонсън е потвърдил пред нея, че Лондон няма да иска удължаване на преговорите за нова търговска сделка отвъд края на тази година.

„Готови сме да бъдем креативни, за да намерим обща позиция“, каза Фон дер Лайен. „Трябва да е общ интерес за Европейския съюз и Великобритания никога да не се връщат назад и винаги да напредват заедно към по-високи стандарти“, допълни още тя.

Великобритания излезе от ЕС на 31 януари след 47-годишно членство. Оттогава обаче има малък напредък в преговорите за договаряне на нова търговска сделка.

Според ЕС Лондон не може да запази всички съществуващи досега икономически и търговски облаги от отношенията си с блока. В същото време на Острова настояват Брюксел да покаже гъвкавост в диалога.

Фон дер Лайен посочи, че не може да има сделка без гаранции за равни права и възможности за конкуренция, споразумение за рибарството и за механизмите за уреждане на двустранни спорове.

По думите й Великобритания трябва да предложи стабилни законови гаранции, че ще управлява коректно чувствителната информация от блока, ако иска достъп до европейските бази данни или близко сътрудничество в съдебната система и полицията.

„Никой не може да каже със сигурност къде ще се намират тези преговори в края на годината“, посочи председателят на ЕК.

„Сега сме по средата на тези преговори и ни остават пет месеца. Но със сигурност не сме преполовили работата за постигане на споразумение и ни остава малко време. Ще направим всичко по силите си, за да постигнем споразумение“, посочи още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още