IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел измества фокуса от фискален към инвестиционен пакт?

Очаква се в неделя еврокомисарят Оли Рен да призове за държавни разходи за големи проекти на фона на слабото частно търсене, разкрива FT

09:45 | 05.05.12 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брюксел измества фокуса от фискален към инвестиционен пакт?

Висши европейски служители се обявяват за „инвестиционен пакт” в подкрепа на икономическия растеж на еврозоната, докато гласоподавателите във Франция и Гърция са на път да накажат (на утрешните избори) своите лидери, които подкрепиха тежките мерки за икономии, пише Fianancial Times.

В подчертана промяна на фокуса европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен се очаква в неделя да призове за допълнителни правителствени разходи за големи инфраструктурни проекти, позовавайки се на недостатъчното частно търсене за създаването на работни места. Безработицата в еврозоната достигна най-високите си нива от въвеждането на единната валута.

Той също така ще даде ясен сигнал, че е склонен да разхлаби новите строги бюджетни рестрикции за страни като Испания, които бяха принудени да орежат пбличните си разходи на фона на остър икономически спад, за да посрещнат изискванията на Брюксел за нивото на бюджетния дефицит.

Проект за обръщението на Рен, с което Fianancial Times разполага, гласи че „европейската фискална рамка е базирана на правила ... но в същото време пактът предполага съществена преценка, когато става въпрос за неговото приложение”.

Новата инициатива на Европейската комисия може да настрои негативно Берлин, който отхвърли отпускането на нови помощи и е срещу допълнителните политики за стимулиране на растежа, за които се обяви фаворитът за президент на Франция Франсоа Оланд. Според близки до кандидата, ако бъде избран, той ще иска удвояване на спасителния фонд за еврозоната до 1 трлн. евро и възможността той да заема средства от ЕЦБ.

Много от елементите на „инвестиционния пакт” на Оли Рен вече са били предлагани – повече средства за Европейската инвестиционна банка, създаване на еврооблигации за финансиране на инфраструктурни проекти и използването на бюджета на ЕС за съфинансиране на инвестиции, припомня FT.

Публичното огласяване на подробностите в дневния ред преди френските избори обаче е знак за това колко много очакваната победа на Оланд е изместила дебата в Брюксел.

Новите икономически прогнози на ЕК през идната седмица, които се очаква да бъдат ревизирани надолу за няколко от членките на еврозоната, биха дали основание на Рен за отлагане с година на графика за намаляване на бюджетните дефицити, както настояваха някои представители на ЕС и МВФ.

Като проява на задълбочаващото се безпокойство относно европейската дългова криза, норвежкият държавен инвестиционен фонд вчера обяви, че е продал всички ирландски и португалски държавни облигации в портфейла си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте Lucifer,Искаме или не желаем в живота има Златни или Незлатни пари.Вие сам пишете ТОВА Е ЗЛАТЕН СТАНДАРТ ИЛИ СТОКОВ СТАНДАРТ, което е вярно и не противоречи на представеното от мен, защото ЗЛАТЕН СТАНДАРТ е проява при Златни пари, а СТОКОВ СТАНДАРТ е израз на Незлатни пари.Нима Вие не представяме по различен начин същността на казаното от мен?Къде е разликата между нас?Тя е там, че Вие правите разлика при парите, но не осъзнавате необходима разлика при съответно държавно финансов управление (ДФУ), според това дали в стопанството са Златни или Незлатни пари, т. е. повтаряте Грешката на Джон Лоу от 1716 г..Проблемът е там (казано с Ваши определения за видове пари), че стария, от време със ЗЛАТЕН СТАНДАРТ начин на ДФУ е НЕПРИГОДЕН при ползване на пари със СТОКОВ СТАНДАРТ и това обстоятелство води до развитие на диспропорции и криза.За да се прекрати кризата е потребно ГОДНО за пари със СТОКОВ СТАНДАРТ ДФУ.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте todis,Ако бяха приложени резултати от мои изследвания, които са световна новост то сега кризата щеше да е в историята.Поради това, че продължи да се прилага непригодно за Незлатни пари държавно финансово управление (ДФУ):1. Депозанти в исландски банки са със загуби за над 6 милиарда евро.2. Притежатели на гръцки дълг, в т. ч. банки са с щети за над 100 милиарда евро.3. Развива се европейска стопанска криза.Да познавате някой от оператори на кредитния пазар да поема отговорност за тези щети?Проблемът не е при оператори на кредитния пазар, а при съответно ДФУ, което днес е НЕПРИГОДНО за ползвани Незлатни пари.Каква полза имат оператори на кредитния пазар от сегашно НЕПРИГОДНО за Незлатни пари ДФУ, след като те самите са жертви на развиваща се стопанска криза и понасят болезнени щети?Операторите на кредитния пазар имат интерес от ползване на ГОДНО за Незлатни пари ДФУ, но това все още не е в обхват на техни знания.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 11 години
Никога една проинфлационна политика не може да разчисти дългове - Тя генерира дългове. Цената на тази политика вече е твърде висока .Трябва всеки да избере своя път . Ако Франция не ще да спазва правилата на пакта да не го подкрепя - много просто. Ще се присъедини към страните с проинфлационна политика - Гърция и приятели .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 2
todis
преди 11 години
Според тази графика (тази е до 2007, не намирам по-актуална): http://en.wikipedia.org/wiki/File:Euro_money_supply_Sept_1998_-_Oct_2007.jpgпри премахване на негодното ДФУ би трябвало да се премахне всичко без покритие в златни пари и да се върнем на нивото на М0 (полето в синьо). Бих казал, че пада ще бъде болезнен и много оператори на кредитния пазар ще направят каквото е възможно да не се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 2
balkando
преди 11 години
Доста неща трябва да се променят, за да се направи инвестиционен пакт. Най-дребното е прагът на годишната инфлация, който и сега се спазва действително само от идеалистите в ЕС :) Технически, с обща валута, не е възможно тежестта на какъвто и да било пакт да се разпредели според заслугите/нарушенията на отделните държави, а това неминуемо ще доведе до още по-големи политически размествания в следващите години. Една проинфлационна политика на ЕЦБ ще разчисти много от натрупаните дългове, но дисбалансите в икономиките ще останат, защото не се дължат на финансовата среда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 2
diado mrass
преди 11 години
Когато става въпрос за поскъпване или обезценка винаги се прави сравнение спрямо друго или други. Да, Новата Германска марка би била по-скъпа от Еврото, но дълбоко погрешно е да се счита, че тя автоматически ще поскъпне и СПРЯМО останалите световни валути. Т. е. говорим за обезценка на валутата ЕВРО спрямо останалите световни валути. Това по никакъв начин няма да навреди на експорта на Германия спрямо останалия свят, освен към страните с обезценено евро и местни валути привързани към него.Европа, на помощи за безработни, не стои вече като таргет за Германската икономика. Уви ...От години Европа е таргет за други икономики - Китай, Индия пък ако щете и една Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
Lucifer
преди 11 години
Каквото и да си говорите, до като светът не премине през чистилището на хиперинфлацията, (не зависимо дали тя ще бъде незабавна, ускорена, галопираща или контролирана на етапи, за дълъг период от около 10-15год. например), и огромните лавини от електронно-хартиени пари не се обезпечат със стоково покритие та да станат наистина ПАРИ, до тогава цялата икономическа терминология на умници като Митев няма да стигне за да прогони сегашното ХАЙДУШКО-ПЕЧАТАРСКО съсловие КРАДЯЩО СВЕТА... а НА УМНИКА МИТЕВ ЩЕ КАЖА САМО ЧЕ НА СВЕТА ВИНАГИ Е ИМАЛО И ЩЕ ИМА САМО ЕДНИ ПАРИ-ТЕЗИ СРЕЩУ КОИТО ИМА ПОЛОЖЕН ТРУД, ГОТОВ ПРОДУКТ, СТОКА И ЕСТЕСТВЕНО ТОВА Е ЗЛАТЕН СТАНДАРТ ИЛИ СТОКОВ СТАНДАРТ А НЕ ШУМА...или каквото и да си говорим става въпрос за ПАРИ а не за шума...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте diado mrass,По-полезните качества на Незлатни пари осигури световна замяна на Златни с Незлатни пари.Златните пари имат естествено и независещо от друг качество Вродена икономическа стойност.Параметрите на това качество са пазарно зависими, но независимо от промените тази стойност при Златни пари си остава налична. При ползване на Златни пари, когато се реализира съответно държавно финансово управление (ДФУ) то е съобразено с представеното качество и е ГОДНО за тези пари. Когато същото това ДФУ продължи да се прилага при стопанство с Незлатни пари - то е НЕПРИГОДНО за по-новите стопански условия, защото няма възможности полезно и устойчиво да неутрализира липсваща Вродена икономическа стойност при Незлатни пари. Проблемът от тази липса е, че се развиват диспропорции и те водят до криза. Пример за диспропорция е сегашен държавен дълг. Пример 2: Ако САЩ прилагаха ГОДНО за долар ДФУ, то САЩ днес нямаше да имат държавен дълг.С поздравиИван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте supertrader,Вие предлагате обезценка на пари? Какъв ще е ефектът? Точно такъв, какъвто би бил, ако Вие приложите Вашете предложение към себе си. За да реализирате Вашето предложение в личен план следва да изгорите парите си и за Вас полезния ефект ще е същият, както предлагате да бъде за другите да заработят. Обезценката на пари не е полезна. Истината е, че сегашната държавна финансова грешка и кризата, която тя създава пречи на бедни и богати. Заради нея богатите губят значими стопански ценности, а бедните са с намалена възможност да получат държавна помощ за спасение от мизерия. Вие представяте, че "на богатите не им пука, че има депресия. Дали е вярно? Моля попитайте притежатели на гръцки дълг, които загубиха над 100 милиарда евро или депозанти в исландски банки с щети за над 6 милиарда евро какво е отношението им към тези техни загуби? Слабост е, че както Вие, така и други не знаят за особено важна причина за сегашна стопанска криза.С поздравиИван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
diado mrass
преди 11 години
Г-н Митев, смятате ли, че "Златните пари" /имащи покритие в злато/ имат същата стойност - "Вродена икономическа стойност", при положение, че през последните седемдесет години чудесата в технологиите позволиха добивът на злато да е драматично по-лесен и продуктивен? И дали при тези обстоятелства Златните пари са "пригодни" само за отминали вече времена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още