IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел едва ли ще обжалва решението на Съда на ЕС, блокиращо „Северен поток 2“

ЕК иска „европейски начин“ за определяне на транзитни такси при преноса на газ, посочва Марош Шефчович

21:02 | 11.09.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Малко вероятно е Европейската комисия (ЕК) да обжалва решението на Съда на ЕС във вторник (10 септември) за ограничаване на транзита на руски газ по газопровода „Опал“, който преминава през германска територия, съобщава Euractiv.

Изглежда, че това решение възпрепятства подкрепения от руската „Газпром” проект „Северен поток 2“, чието завършване е към своя край, както и първата част от проекта, която работи от 2011 г.

Съдът на ЕС отмени решение на Комисията от 2016 г. за освобождаване на тръбопровода „Опал“ от регулациите на блока, насочени към предотвратяване на доминантното положение при инфраструктурата за транзит на газ.

Тръбопроводът „Опал“, който вече пренася газ от "Северен поток", минава успоредно на германско-полската граница чак до Чехия, и е с дължина от над 480 км. 

„Северен поток“ транспортира 36,5 милиарда кубически метра руски газ годишно. Плановете са и "Северен поток 2" също да се включи в "Опал".

Но след решението на съда, „Опал“ ще бъде ограничен да приеме само 12,5 млрд. куб. м годишно. Решението на съда има незабавно действие.

Германия е основният бенефициент на „Северен поток“ и „Северен поток 2“. Правното предизвикателство беше подето от Полша, най-големия опонент на проекта.

Марош Шефчович, заместник-председател на ЕК за енергийния съюз, беше помолен да коментира решението на съда.

„Енергийна солидарност“

Шефчович заяви, че решението все още е твърде скорошно и службите му продължават да го изучават, подчертавайки колко важен е принципът за енергийна солидарност за Европа.

Съдът на ЕС реши, че решението за 2016 г. е „в нарушение на принципа за енергийна солидарност“, тъй като не успя да оцени правилно как да балансира интересите на Германия с отрицателните въздействия върху другите страни членки на ЕС.

Връзките на Комисията с проекта „Северен поток 2“ са сложни. Западноевропейските инвеститори Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall също са част от проекта. Някои държави от ЕС го подкрепят, други категорично са против.

Компанията оператор Nord Stream 2 предприема необичайна правна стъпка срещу Комисията

Газопреносната компания Nord Stream 2 предприе необичайна правна стъпка в спора си с ЕК, като поиска от Съда на ЕС да отмени промените в Директивата за природния газ, които са насочени главно срещу "Газпром".

По-специално Полша твърди, че „Северен поток 2“ ще лиши Украйна от ролята ѝ на транзитна страна и от високите такси, които Русия ѝ плаща. Страните от Централна Европа, включително Полша, биха били засегнати по подобен начин.

„Съдът се съгласи с нашите аргументи“, заяви полският министър на енергетиката Кшиштоф Чоржевски.

Ръководителят на PGNiG Пьотр Возняк заяви, че решението на Съда на ЕС ще попречи на „Газпром“ да спре напълно транзита през Украйна.

Според Возняк обемите на газ, преминаващи през Украйна, ще се увеличат с най-малко 12,5 млрд. куб. м годишно.

Говорителят на Nord Stream 2 каза пред Euractiv, че компанията не е част от съдебното дело и не вижда влияние от решението на съда върху изпълнението на този проект.

Тристранни преговори

ЕС се готви да бъде домакин на тристранни преговори с Русия и Украйна на 19 септември. Запитан дали развитието е благоприятно за Комисията, Шефчович избегна директен отговор, но наблегна на необходимостта от дългосрочни договори с „Газпром“.

ЕС посредничи между Русия и Украйна по въпросите на доставките и транзита на газ от 2014 г.

Комисията иска „европейски начин“ за определяне на транзитни такси, добави Шефчович.

Настоящият дългосрочен договор между Русия и Украйна изтича в края на годината, което оказва натиск върху преговарящите да постигнат трайно решение.

Според Шефчович и двете страни имат интерес да постигнат решение. Това ще запази имиджа на Русия като надежден доставчик и имиджа на Украйна като надеждна транзитна страна, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
И откъде накъде Газпром да е длъжен да издържа мpъсният фашистко-хохълски режим? Европа трябва да си гледа своя интерес - а той изисква Северен поток 2 да бъде построен и несугарната Украйна да бъде заобиколена - защото точно УКРАЙНА е заплаха за европейската енергийна сигурност. А полските пияници да си запушат мордите, защото ТЕ са най-големият клиент на Газпром в ЦИЕ. Като са толкова отворени - да спрат да купуват руски газ... да видим какво ще правят. Никой не ги кара на сила да го купуват, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
многодобре
преди 4 години
...през украйна? ...ми нали договора изтича скоро! .....дали ще има нов? ...на кого му пука. Аз отивам за дръвя, а вие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още