IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските депутати ще гласуват днес за повторен референдум за Brexit

Самата Великобритания не разбира процеса по напускането, твърди политологът Любомир Стефанов

14:30 | 14.03.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Днес депутатите в Лондон ще гласуват дали да дадат на обществеността възможността за нов референдум за Brexit. За първи път в Камарата на общините ще се проведе официално гласуване по въпроса за повторен референдум.

Изменението, внесено от Сара Уоластън от групата на независимите, ще бъде гласувано тази вечер по време на дебата за това дали да се иска забавяне на самия Brexit, пише Independent.

Поправката изисква от Тереза Май да търси отлагане на Brexit „за целите на законодателството и провеждането на публично гласуване, в което гражданите на Обединеното кралство могат да дадат своето съгласие“ за напускане на ЕС при условията, договорени от Парламента, или да остане в блока.

Предложението е подкрепено от надпартийна група депутати от консерватори, лейбъристи и шотландската национална партия и предвижда „долната камара да намери път, който да води в много посоки“.

За тази цел групата иска да отнеме контрола върху дневния ред от правителството и да обсъди всички възможни варианти за Brexit следващата сряда - 20 март - само един ден преди ЕС да реши на срещата си на върха дали евентуално да удължи крайния срок за Brexit. Тогава конкретното предложение за Brexit от Лондон може да бъде причина Брюксел да предостави отсрочка.

"Процесът по Brexit е следствие на процеса от последните 10 години, чиято кулминация ще видим тази пролет на евроизборите – на възраждане на национализмите, маскирани с популистки макиаж", заяви междувременно политологът Любомир Стефанов в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Хаос, смут и ужас – това настъпи във Великобритания заради Brexit. В последните 18 месеца не чух категорично формулирано предложение на политиците за излизане на Обединеното кралство от ЕС. Великобритания иска времева рамка за продължителността на този преходен механизъм между Ирландия и Северна Ирландия. Искат да бъде обвързано със законови гаранции от страна на ЕС, че след изтичането на този период това свършва. Британците не искат да одобрят това споразумение. Предстои да видим коя от трите опции ще бъде предприета. В момента няма полезен ход, тъй като няма никакво време. Тереза Мей не разполага с подкрепата на собствената си партия. През май месец има европейски избори. Ако Великобритания поиска удължаване на срока по член 50, трябва да излъчи европейски депутат", каза гостът. 

Вижте повече във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
serafima
преди 5 години
Очевидно мисленето ти приема за съвсем нормално ненормалното законотворчество у нас - ГЕРБ пуска отвратителен изборен закон и след шъткането на Борисов Цветанов се обръща на 180 градуса!!!!! Всеки ден е това! Но даваш акъм на британците.Оставете ОК сами да си решат проблемите. Те са много големи и с опит и стил. Ще се справят. Видимо е как в общественото пространство ни занимават с Брекзит, за да не гледаме наши ужасни въпроси и ужасно управление. Какво ни засяга толкова ОК, ако погледнеш? Какъв дял от икономиката ни засяга или културата? Но затова пък, като ги мислите - разбира се в посока колко много ще загубят (видиш ли?!) ,не виждате безумията на нашите управляващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
С тоя стандартен т.ъ.п ГРОБ-арски начин *** мислене може да се агитира у маааалата, самоче без 50 кинта в джоба на подарените дрешки -номера н'еа да мине!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 12
s3
преди 5 години
Нека депутатите да гласуват за повторен референдум, защото на първият народа се е объркал и не е разбрал как трябва да гласува. Нека да има повторен референдум, но преди това депуатите да обяснят на народа как трябва да гласуват, за да не се объркат пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Тия лукавите ще отлагат до безкрай!Пари за вноски - аааа, ние излязохме.За разно бонуси (особено за пране на европейски бюджети) - ааа още сме вътре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 6
melon
преди 5 години
По-добре е да напуснат. Много нестабилен член са на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 2
vzhekoff
преди 5 години
"Самата Великобритания не разбира процеса по напускането, твърди политологът Любомир Стефанов"Спешно го командировайте да им го разясни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 13
ABBA
преди 5 години
Британските депутати ще гласуват днес за повторен референдум за Brexit Анатема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още