IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските банки очакват загубите по лоши кредити да достигнат 22 млрд. долара

Увеличените провизии на основните кредитори от Обединеното кралство сигнализират за рисковете, пред които се изправя страната заради Brexit и COVID-19

11:57 | 05.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Британските банки представят значително по-мрачен поглед от своите европейски конкуренти върху щетите, които пандемията от коронавирус е нанесла на финансовия сектор в региона през второто тримесечие на фона на безизходицата около Brexit и ниските лихвени проценти. Въпросните фактори принудиха кредиторите от Обединеното кралство да наложат по-строги негативни сценарии в своите модели относно риска, съобщава Ройтерс.

Въпреки че инвеститорите очакваха особено мрачни финансови резултати за първото полугодие, Barclays, Standard Chartered, Lloyds, NatWest Group и HSBC успяха да ги надхвърлят по отношение на очакваните загуби по кредити. 

Провизиите за потенциални загуби по кредити на петте британски банки вече надвишават 22 млрд. долара, което засенчва очакванията на анализаторите и увеличава натиска върху акциите на съответните кредитори. За разлика от тях френските BNP Paribas и Credit Suisse успяха да се възползват от обемите на търговията, както и от сравнително скромните си провизии.

Британските кредитори HSBC и Lloyds бяха "наказани" за слабите си финансови резултати, като акциите и на двете банки поевтиняха до най-ниските си нива за последните съответно една и осем години.

„Банките във Великобритания са изправени пред по-значителен икономически спад от повечето европейски (кредитори), тъй като Обединеното кралство се сблъсква с по-голям шок около пандемията от COVID-19 и на това се дължат увеличените провизии“, коментира Патрик Хънт, партньор в консултантската компания Oliver Wyman.

Очаква се британската икономика да се свие с 11,5% през тази година, докато икономиката на еврозоната вероятно ще отчете спад от 9,1%, сочат прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от юни.

Другите фактори, които притискат банките в Обединеното кралство, включват сравнително по-голямата експозиция към необезпечено потребителско кредитиране, по-големия спад при лихвените проценти и вероятността за излизане от преходния период на Brexit  без споразумение до края на 2020 г., смятат анализаторите.

Въвеждането на нови блокировки в Северна Англия в отговор на ръста на инфекциите от коронавирус също заплашва да прекрати зараждащото се икономическо възстановяване и да ощети банковите баланси.

NatWest и Lloyds представиха насоки относно провизиите, като според двете банки те трябва да бъдат по-ниски през втората половина на годината. Кредиторите също предупредиха, че перспективите могат да бъдат помрачени допълнително и да се наложи драстично влошаване на „най-лошите“ им сценарии за икономиката, прогнозирайки спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от 17% през 2020 г.

Главният финансов директор на NatWest Кейти Мъри заяви, че най-лошият сценарий на банката взима предвид както по-нататъшните блокировки относно пандемията, така и пропускането на сделка по отношение на Brexit.

HSBC заяви, че бизнесът ѝ във Великобритания е в особено тежко състояние, като банката планира допълнително свиване на разходите, както и съкращения на персонал.

Том Мери, ръководител на финансовата стратегия в Accenture, заяви, че банките дават приоритет на съкращаването на разходите и преразглеждат своите операции за преструктуриране и събиране на дългове - включително подобряването на моделирането на кредитния риск. Съкращаването на разходите вероятно ще включва по-нататъшно затваряне на клонове и офиси, предполага Мери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още