IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският бизнес плаща с 33% по-скъп ток от европейските конкуренти

Индустрията в Европа се възползва от добре развита мрежа и възможности за трансгранична търговия, твърди доклад

13:07 | 06.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският бизнес плаща с 33% по-скъпа електроенергия от своите европейски конкуренти, пише Financial Times. Според доклад причината е по-добрата свързаност в Европа, възможностите за трансгранична търговия и дългосрочните договори за доставка.

Анализът е разработен от University College London и повдига въпроса за високите цени на електроенергията за бизнеса във време, когато правителството има друг приоритет – намаляването на въглеродния отпечатък на сектора, пише още FT. В него обаче не се взима предвид отстъпките, които ползват много компании, заради екологичните политики на правителството.

Авторите на доклада препоръчват след Brexit британската индустрия да има гарантиран достъп до общия енергиен пазар.

Правителството вече започна да се притеснява за цените на електроенергията. През последните месеци се анализират сметките за ток на домакинствата и се заговори и за пределни цени. В същото време цената на електроенергията за бита е по-ниска от тази в Германия или във Франция.

Цените за индустрията обаче не са конкурентни и големи потребители като металургични заводи, химическата индустрия и т.н. от години страдат от високите цени, допълва финансовото издание. Според лобисти стоманената индустрия на Острова има допълнителни разходи в размер на 43 млн. паунда годишно заради по-скъпата електроенергия. Тези средства биха могли да бъдат инвестирани в производството, твърди британският бизнес.

Индустрията в Европа има достъп до добре развита енергийна мрежа и може да си позволи доставки при по-ниски разходи, пише FT. Развитието на зелената енергетика е по-добре координирано и това също намалява цената на електроенергията – особено в Германия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още