IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският бюджетен регулатор: Твърдият Brexit ще доведе до незабавна рецесия

Налагането на мита и обезценяването на паунда, заедно с по-ниския данък върху доходите, комбинирано ще тласнат икономиката в рецесия, смятат от OBR

22:45 | 18.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският премиер Тереза Мей.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Brexit без сделка ще остави дупка в размер на 30 млрд. паунда годишно в плановете на Великобритания относно разходите и ще потопи страната в незабавна рецесия, предупреди Службата за бюджетна отговорност (OBR), цитирана от Euractiv.

Излизането от пределите на Европейския съюз (ЕС) без споразумение през октомври ще доведе до свиване на британската икономика с 2% през 2020 г. и увеличаване на бюджетния дефицит с 30 млрд. паунда годишно, показват резултатите от фискалния стрес тест, определен от OBR. 

Говорейки за доклада от фискалните стрес тестове, председателят на регулатора Робърт Чоут заяви, че цялостната картина, която се очертава говори за „повишена несигурност и намаляващо доверие, които ще възпират инвестициите, а по-високите бариери пред ЕС ще окажат влияние върху вътрешното и външното търсене, докато лирата рязко ще се обезцени“.

Според Чоут налагането на мита и обезценяването на паунда, заедно с по-ниския данък върху доходите, комбинирано ще тласната икономиката в рецесия.

Това, от своя страна, ще остави Великобритания с нетна тежест на дълга от около 12% или повече през следващите пет години.

Стрес тестът на OBR се основава на по-малко тежкия сценарий от общо двата, определени от Международния валутен фонд (МВФ) през април.

Досега OBR основаваше икономическите си прогнози на предположението, че Обединеното кралство няма да напусне ЕС без сделка.

Въпреки това, шансовете на Великобритания да напусне без сделка след крайния срок на 31 октомври, изглежда, бързо нараснаха през последните седмици, тъй като и двамата потенциални наследници на премиера Тереза Мей допускат излизане без споразумение.

И Борис Джонсън, и Джереми Хънт обещаха да преговорят отново с Брюксел относно споразумението, което Мей успя да договори през май, и да извадят Великобритания от блока без сделка, ако лидерите на ЕС откажат да обсъждат отново вече уредените въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още