IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit създава работни места за митнически служители в Източна Европа и Индия

За Великобритания недостигът на митнически служители е една от най-големите заплахи за търговията с ЕС след преходния период за Brexit

17:28 | 19.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Британските компании се обръщат към по-евтина чуждестранна работна ръка, за да попълват митническите им документи след Brexit, създавайки работни места в страни като Румъния и Индия заради недостига на обучени служители във Великобритания, предава Bloomberg.

В очакване на ръст на търсенето на услугите й Xpediator, която обработва притока на товари за международни компании, наема служители в Румъния. Дейв Гладън, маркетинг мениджър на компанията, казва, че страната има голяма експертиза в митническите правила на ЕС, защото се присъедини към съюза едва през 2007 г.

„Това ни позволява да получим голяма експертиза и, разбира се, имаме по-ниски разходи. Заплатите на служителите, обработващи митнически документи във Великобритания, нарастват безумно“, казва Гладън.

Логистичната индустрия във Великобритания трябва да открие креативни начини да бъде готова за вълната от бюрокрация, която ще я връхлети на 1 януари, когато търговията между Великобритания и най-големия й търговски партньор ще бъде подложена на нови правила, дори двете страни да постигнат споразумение за свободна търговия.

Стотици милиони допълнителни митнически декларации ще се изискват за стоки, преминаващи границата всяка година, с предполагаеми разходи от 13 млрд. паунда (17 млрд. долара).

Metro Shipping, която придвижва стоките на някои от най-големите търговци на дребно и автомобилни компании, е наела допълнително 17 служители в Ченай, Индия, през последните седмици конкретно за обработка на документи, свързани с Brexit. Компанията, базирана в Бирмингам, Англия, очаква да обработва допълнително 120 хил. митнически декларации годишно.

„Няма достатъчно квалифицирани служители тук, за да поемат този обем от работа“, казва Грант Лидел, директор бизнес развитие в Metro, която спря да поема нови клиенти за Brexit през август, защото запълнила капацитета си.

„Ние наистина впрегнахме всичките си ресурси“, отбелязва Лидел и допълва, че може да наеме шест или седем служители в Индия на цената на един служител във Великобритания.

За правителството недостигът на митнически служители е една от най-големите заплахи, които може да нарушат търговията с ЕС след края на преходния период за Brexit. Ако компаниите нямат правилните документи, стоките може да бъдат задържани на границата и да създадат хаос с трафика. В крайна сметка компаниите може да решат изобщо да не търгуват с ЕС, ако не могат да подадат съответните документи.

Държавните ръководители опитват да смекчават проблема, като предлагат грантове за компании да обучават митнически служители, макар и с ограничен успех. От наличните 84 млн. паунда под една трета са разплатени към 16 октомври, сочат данни на Националната одиторска служба.

Лобистката група Road Haulage Association счита, че Великобритания се нуждае от допълнителни 50 хил. митнически служители, за да поемат обема от работа, породен от Brexit. Правителството отказва да обяви колко са обучените служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още