IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit оскъпи с около 20% превоза на пратки между ЕС и Великобритания

Транспортните пратки преминават през формална проверка на документите и скоростта на обработка се забавя двойно, посочи Георги Минчев

16:10 | 22.01.21 г.
Brexit оскъпи с около 20% превоза на пратки между ЕС и Великобритания

„За потребителите на транспортни услуги нарасна стойността на превоза, без значение дали говорим за получатели или изпращачи“, коментира той.

По думите му причината за това е, че не може да се постигне оптимизация при складовите обработки и групирането на пратките за превоз, което е обичайна практика при останалите страни от Европейския съюз.

Минчев съобщи, че транспортните фирми, складовите оператори и дори потребителите на транспортни услуги, са минимизирали абсолютния размер на застраховките в случай на проблеми в организацията на транспорт.

Представителят на сдружението на българските спедитори отбеляза, че нивото на обичайните складови запаси намалява от едно тримесечие до под две седмици. Той информира, че при различни кооперирани производства намалението е до часове, което оскъпява разходите с презастраховане.

„Смятам, че голяма част от бизнесите са се надявали, че ще се стигне до по-благоприятно споразумение, което фактически няма да промени кой знае колко процеса на работа. Но това не се случи. Ако преди транспортните пратки минаваха без задържане, в момента те преминават през формална проверка на документите, като скоростта се забавя поне двойно, а за отделни стоки и повече“, поясни Минчев.

Според него през миналата година единствено при търговията с фармацевтични и медицински стоки има ръст, като при потреблението на всички останали стоки има спад.

„Свидетели сме на това, че редица производства са пред спиране или вече са спрели“, каза представителят на Националното сдружение на българските спедитори.

Минчев прогнозира, че настоящата година няма да бъде по-добра от миналата и очаква да продължи устойчивият спад на потреблението, както и намаление на потребностите от транспорт. Той отбеляза, че спадът при по-специфичните видове транспорт като морския и авиационния ще е по-голям.

Защо след Brexit се стигна до режим на търговията между Острова и ЕС като с трета страна? Ще продължи ли хаосът по границите на Великобритания? Какви мерки ще предприемат транспортните фирми за минимизиране на проблемите?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още