IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP възнамерява да съкрати около 10 000 служители

В резултат на кризата търсенето на петрол спадна в глобален мащаб

15:42 | 08.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британската петролна компания BP възнамерява да съкрати около 15 процента от служителите си заради причинената от коронавируса криза.

Изпълнителният директор на концерна Бернард Луни обяви в онлайн среща пред служителите, че компанията планира да съкрати 10 000 от сегашните 70 100 работни места - повечето от тях до края на годината, предава Ройтерс в понеделник, позовавайки се на информация от участниците в конференцията. Говорител на ВР не е пожелал да коментира темата.

BP е под натиск: В резултат на кризата търсенето на петрол спадна в глобален мащаб, което от своя страна доведе до спад в цените. Нетната печалба на BP се срина с две трети до 800 милиона долара в началото на годината, а Луни очаква по-ниски подобряване в бизнеса с рафинериите през второто тримесечие. Той вече беше обявил, че ще предприеме мерки за противодействие със строги икономии.

Драматичният спад в търсенето на петрол и производните му горива в резултат на избухването на коронавируса доведе до сериозно намаляване на цените на петрола.

Акциите на BP са загубили приблизително 35% от стойността си от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още