IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP ще построи най-големия завод за водород във Великобритания

Компанията планира да произвежда "син" водород - от природен газ и с технология за съхранение на отделените емисии

17:32 | 18.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: BP</em></p>

Снимка: BP

Британският петролен гигант BP планира да изгради най-големия завод за производството на водород на територията на Великобритания, съобщи компанията на своя сайт.

До 2030 година компанията ще построи своя завод в близост в Северна Англия с капацитет от 1 гигават. Това е около 1/5 от планираните във Великобритания мощности за производството на водород. Целта е намаляване на емисиите въглероден диоксид.

BP ще произвежда т.нар. "син" водород - от природен газ. Процедурата предвижда и улавянето на емисиите въглероден диоксид, които се отделят при производството. Тази технология се нарича метанова пиролиза.

Другият метод за производството на водород е електролиза на водната молекула, но за целта е нужна електроенергия. Ако при този процес се използва електроенергия от възобновяеми източници - произведеният водород е чиста суровина, или т.нар. "зелен" водород.

При производството си от BP очакват всяка година да улавят и съхраняват по 2 млн. тона въглероден диоксид. Това се равнява на емисиите от годишното потребление на топлинна енергия на 1 млн. британски домакинства, посочват още от компанията.

Плановете са водородът да замести изкопаемите горива в индустрията, както и за тежкотоварния транспорт и за отопление на домакинствата. На този етап обаче няма изчисления колко ще струва този проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още