IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Кристалина Георгиева няма достатъчно подкрепа за председател на ЕК

Испания подкрепя твърдо Франс Тимерманс за ръководител на изпълнителния орган на ЕС

17:50 | 02.07.19 г.
<p>
	Премиерът Бойко Борисов.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Премиерът Бойко Борисов. Снимка: Архив Ройтерс

Бойко Борисов би подкрепил Кристалина Георгиева за председател на Европейската комисия, но за момента тя не получава достатъчно подкрепа от другите лидери. Това заяви премиерът в Брюксел, където вече трети ден продължава срещата на върха на ЕС за разпределяне на ръководните позиции в съюза, съобщава Ройтерс.

Борисов заяви, че разногласията за ръководните постове в ЕС са изправили страните членки една срещу друга, но изрази надежда, че лидерите на блока ще намерят начин да се обединят зад сделка.

Според Борисов източноевропейските страни са отнесли повечето критики в Брюксел, но изрази надежда за намиране на компромис. „Засега знаем срещу кого сме, а именно срещу всички. Да се надяваме, че днес ще намерим начин да се обединим“, каза Борисов пред репортери в Брюксел.

„Те често обичат да критикуват страните от Източна Европа, тук го виждаме с пълна сила. Присмиваха ни се достатъчно, така че се надявам днес да има решение“, допълни Борисов.

В същото време испанският премиер Педро Санчес изрази твърдата си подкрепа за холандеца Франс Тимерманс начело на Европейската комисия.

Той е подкрепил и пакет, който предвижда председателят на най-голямата политическа група в Европейския парламент да застане начело на парламента.

„Нека направим предложение на ЕП, което да постигне успех с достатъчна подкрепа. Позицията ни е защита на нашия водещ кандидат, защитаваме Франс Тимерманс за председател на Европейската комисия“, каза испанският премиер.

Той допълни, че противопоставянето срещу Тимерманс заради подкрепата му за принципи на ЕС е недопустима.

Холандският премиер Марк Рюте изрази надежда, че лидерите на ЕС ще постигнат решение за ръководните позиции в съюза, но отказа да посочи какви са шансовете на Тимерманс за следващ председател на изпълнителния орган.

„Надявам се в крайна сметка да бъде постигнато мнозинство за някого в съчетание с начина, по който ще бъдат запълнени останалите постове. Смятам, че всички искат постигането на споразумение днес“, заяви Рюте. Той отказа да обсъжда конкретни имена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още