IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън си научи урока от пандемията

Премиерът на Великобритания залага на бавно отваряне, обосновано на данни, а не на дати

14:24 | 23.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Борис Джонсън предприе „изключително внимателен“ подход към премахването на ограниченията заради коронавируса, след като по трудния начин научи, че инфекциите са трудни за контролиране.

Премиерът представи бавна, внимателна пътна карта за излизане от блокадите в Англия, която ще доведе до постепенна отмяна на ограниченията между март и юни.

„Ще се ръководим от данните и от напредъка, който постигаме. Ето защо е важно да бъдем предпазливи“, обяснява Джонсън аргументите си защо иска премахването на ограниченията да бъде бавно и необратимо, пише онлайн изданието Politico.eu.

"Хората предпочитат да видят сигурност относно тези дати - толкова голяма сигурност, колкото можем да дадем, отколкото да бързаме“, допълва той.

Предишните планове за разхлабване на мерките бяха по-скоростни, припомня медията. Когато първата блокада приключи през 2020 г., имаше два месеца между отварянето на училищата и на ресторантите.

Този път Джонсън обяви пътна карта, която ще отнеме повече време между отварянето на училищата и посещенията на ресторанти на закрито и най-малко четири месеца, преди да бъдат премахнати всички мерки. Ще се изчаква време между всеки етап от отпадането на мерките, за да се следят данните. Ще се следва и контролен списък от четири точки, при изпълнението на който ще се преминава на следващ етап от плана.

В програмата му няма и следа от поемане на риск, за да зарадва британците (или поне скептичните консерватори). За сравнение, към края на 2020 г. той позволи на обществеността да се намеси въпреки по-широкото разпространение на щама Кент. Броят на починалите задмина 100 хил. души скоро след това.

Данни, а не дати

Колегите му също виждат различния подход, като признават, че на повечето премиери подобна промяна им отнема години, а при него се е случила за месеци.

„Сравнително предпазливият подход на правителството, обявен от премиера, трябва да бъде приветстван“, казва Дейвид Кинг, бивш главен научен съветник на Даунинг стрийт. „Това показва, че най-сетне са извлечени поуки от катастрофалното поведение в началото на тази пандемия“, допълва той.

Джонсън обещава да се ръководи повече от данните, а не датите в плана и залага на научни съвети в подкрепа на своята пътна карта. Протокол от независима група на правителствените съветници разкрива, че „решенията за промени в ограниченията се вземат най-добре въз основа на епидемиологични данни, а не на предварително определени дати“.

Данните показват, че докато нещата се подобряват, COVID все още оказва значително въздействие върху Великобритания. Повече от 10 600 души са потвърдени, че са се заразили с вируса в неделя, а последната седемдневна средна дневна смъртност в рамките на 28 дни след положителен тест възлиза на 480 души.

Главният медицински съветник Крис Уити подчертава, че британците са все още далеч от това да видят края на пандемията. „Това не е краят, но това е точката, в която можем да се отворим постоянно, основано на риска“, казва той. Главният научен съветник Патрик Валанс коментира, че носенето на маски, честото миене на ръцете и режимът за тестване и проследяване на контакти могат да бъдат "изходно ниво" на мерките, необходими през следващата зима.

Експертите казват, че докато всички възрастни не бъдат ваксинирани, премахването на ограниченията ще доведе до значително увеличаване на хоспитализациите и смъртните случаи, като рискът е най-голям при събирането на големи групи хора на закрито.

Скептично за блокадите

Експертите предлагат защита за Джонсън срещу скептично настроеното крило от неговите консерватори, които му оказват натиск да премахне всички ограничения, след като най-уязвимите групи получат своите ваксини в средата на април.

Стив Бейкър, заместник-председател на групата за възстановяване от COVID – скептиците в рамките на консервативната партия, казва, че пътната карта е „удар по ресторантите, хотелите, фитнес залите и басейните, изкуствата и развлеченията“, както и че това е решение, „моделирано не от данните“.

Други консервативни скептици обаче са притиснати от останалите си колеги, както и от общественото мнение. Според проучване, направено сред представителна извадка от 1002 души от ComRes, 52% казват, че са доволни от плана на премиера, срещу 17%, които не са.

Повечето депутати също подкрепят Джонсън. Дори опозицията одобрява промяната в поведението на Борис Джонсън, но призовава за увеличаване на икономическата подкрепа за затворените бизнеси, вкл. субсидирането на заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Научил си бил урока след една година на тирания. Те учените от самото говореха, но нищо не попива в черепа или така е наредено...Очаквайте още тиранични репресии от страна на правителствата през есента.До вчера снимката му беше с маска. От днес не. Ама и инвестора е едно рядко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още