IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън продължава да води в битката за следващ премиер на Великобритания

След четвъртия кръг на гласуването за лидер на Консервативната партия отпадна вътрешният министър Саджид Джавид

16:36 | 20.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Борис Джонсън – едно от лицата на Brexit, остава безапелационен лидер за поста на нов британски премиер, след като отново застана начело в поредния кръг на гласуването за председател на управляващата Консервативна партия.

По време на четвъртото гласуване, при което от надпреварата отпадна вътрешният министър Саджид Джавид, Джонсън отново се радваше на значителна преднина пред опонентите си. Резултатите от петото и последно гласуване ще станат ясни в 17:00 GMT (19 ч. българско време), съобщава Ройтерс.

Бившият министър на външните работи Джонсън е лидер в надпреварата от самото ѝ начало през май, изграждайки образ на единствения британски консервативен политик, който може да осъществи развода с ЕС в срок и да се противопостави на Найджъл Фараж и неговата партия „Brexit“, както и на лейбъристите начело с Джеръми Корбин.

Досега във всяко едно от гласуванията Джонсън увеличава подкрепата за себе си – 114 от 313 гласа при първия вот, 126 при втория, 143 при третия и 157 днес, на четвъртия вот.

Втори е един от другите лидери на движението за излизане от ЕС – министърът на околната среда Майкъл Гоув, който получи 61 гласа. Трети е настоящият министър на външните работи Джеръми Хънт с 59 гласа. Джавид получи 34 гласа.

След като последното гласуване остави само двама кандидати за поста, около 160 000 члена на Консервативната партия ще трябва да гласуват за това кой да бъде техен лидер и, съответно, следващ премиер на Великобритания. Резултатите трябва да станат ясни до края на юли. Според букмейкърите има 89% шанс това да е именно Джонсън.

Бившият външен министър, който напусна поста заради несъгласие с политиката на Тереза Мей за излизането на Великобритания от блока, обещава да спази крайния срок – 31 октомври, със или без сделка. От Брюксел вече заявиха, че нямат намерение да отварят отново преговорите за финалното споразумение с Лондон, което Тереза Мей договори миналата година, но парламентът на Острова отказва да ратифицира.

Джонсън все още не е коментирал как точно планира да нареди пъзела.

По-рано днес британският финансов министър Филип Хамънд заяви, че според него нито един от кандидатите за поста на премиер няма да може да изпълни своите обещания нито за изпълнение на Brexit, нито за обем на държавните разходи без да наруши фискалната дисциплина. По думите му всички претенденти се опитват да повлияят на „определена публика“ в своите кампании.

„Става въпрос за това как те ще се справят със ситуацията в реалния свят, в който ще се окажат“, заяви Хамънд пред Bloomberg. Министърът отказа да разкрие за кого е гласувал при последния вот.

„Това, което всички те предлагат – както мисля, че сигнализирах много пъти, е малко вероятно да бъде изпълнено“, допълни той.

Според него, независимо от това кой поеме премиерския пост, ще трябва да спазва „фискална отговорност“. „Ако те обърнат гръб на това, ще съжаляват“, категоричен бе той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още