IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън: Новият вариант на COVID-19 вероятно е по-смъртоносен

Всички налични доказателства показват, че и двете ваксини, използвани в страната, остават ефективни срещу старите и новите варианти на вируса, изтъква премиерът

20:55 | 22.01.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Anthony Devlin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън заяви в петък, че новият вариант на COVID-19, който беше открит в Обединеното кралство, може да увеличи нивото на смъртност, въпреки че според него доказателствата показват, че двете ваксини, използвани в страната, имат ефект върху вируса. 

„Днес бяхме информирани за това, че вирусът, освен, че се разпространява по-бързо, сега изглежда, че има някои доказателства, че той (открит за първи път в Лондон) може да бъде свързан с по-висока степен на смъртност “, заяви пред журналисти Джонсън.

Премиерът изтъкна, че всички настоящи доказателства показват, че и двете ваксини остават ефективни срещу старите и новите варианти на вируса.

Данните, публикувани по-рано в петък, показват, че 5,38 милиона души са получили първата си доза от ваксината, като 409 855 от тях са били ваксинирани през последните 24 часа. В това отношение Великобритания отчита своеобразен дневен рекорд.

Англия и Шотландия обявиха нови ограничителни мерки на 4 януари, за да спрат разпространението на болестта.

Последните оценки на британското здравно министерство показват, че броят на новите инфекции се понижава с 1% до 4% на ден.

„Броят на случаите остава опасно висок и ние трябва да останем бдителни, за да държим този вирус под контрол“, посочват от здравното министерство. „От съществено значение е всеки да продължи да си стои вкъщи, независимо дали е ваксиниран или не“, добавят от институцията.

До момента Великобритания е регистрирала повече от 3,5 млн. случаи на заразата, както и 96 000 смъртни случаи.

По-рано тази вечер стана ясно, че доставката на поръчаните от Европейския съюз Е(С) количества от ваксината на AstraZeneca ще се забави. От фармацевтичната компания посочват, че няма „планирано забавяне“ за стартиране на доставките на ваксината, но „първите обеми“ ще бъдат „по-малки от първоначално очакваните поради намалената продукция на производствените мощности в рамките на нашата европейска верига на доставки“.

Новината е особено проблематична за европейските страни, тъй като те правят голям залог по отношение на медикамента на AstraZeneca и се надяват той да бъде одобрен от Европейската агенция по лекарствата през следващата седмица.

Ваксината, направена в сътрудничество с Оксфордския университет, беше първата предварително поръчана от ЕС, като заявените до 400 милиона дози ще покрият почти половината от населението на блока, тъй като курсът на лечение изисква две дози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
baba_meca
преди 3 години
Тоя какво ли разбира!??!? Ето мнението на специалистите:https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/prof-mutafchijski-novata-valna-ot-grip-tip-b-e-po-opasna-ot-koronavirusa.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Е няма как е по-заразен и по-смъртоносен. Това са противоречиви характеристики на вирусите. Плашат гаргите пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
Boris Johnson - Total Surveillancehttps://brandnewtube.com/watch/boris-johnson-total-surveillance_KZ8tdJMhXFtj4WN.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
bertram
преди 3 години
с две думи - ваксинирайте се.това е нещото до което ще доведе новият щам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Борис Джонсън: Новият вариант на COVID-19 вероятно е по-смъртоносен За вас всичко скоро ще е смъртоносно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още