Боян Рашев: Прибързаният преход към водорода може да не е в полза на ЕС

Цената на производството на водород може да стане по-ниска през електролиза и чрез ВЕИ-та, ако цената на енергията от тях е отрицателна, посочи експертът

Още по темата
55% от новите проекти за водород са в ЕС
30.11.2021
Фон дер Лайен: Време е водородът да излезе от лабораториите и да влезе в живота ни
25.10.2021
Нисковъглеродните горива носят сигурност за производството на ток
09.10.2021
Коментари
0
 
0
 
8
scott до: grainis
преди 1 месец
Няма профилна снимка
и ти счете за нужно да се похвалиш тук и сега?Ако има хляб в технологията ти - може да зачезнеш, пази се.
0
 
3
 
7
преди 1 месец
Хубаво е да се направи коментар колко от противоречивите полирики на ЕС са се оказали в услуга на европейците.
1
 
7
 
6
abdul до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Зелените мечти на ЕС не са свързани с екология, а с налагането на нов монетарен инструмент - въглеродните емисии.При това положение "евтино" е субективна категория зависеща основно от пазара на СО2 емисии, а той вече зависи от фон дер ***.в общи линии со2 е данък върху въздуха, ама не който вдишваме, а който издишваме.. мдаа доживяхме и това.
1
 
2
 
5
преди 1 месец
Над 16 г. горчиво-сладък опит в лабораторна работа с Водород и Водород-Хибриди (SOH, MOH) , в много случаи буквално върху бедното ми тяло, надупчено от гърмежи като кръстословица, ми казва : ЗАБРАВЕТЕ ЗА ВОДОРОДА. Това е ДЯВОЛСКИ ОПАСНО начинание ! Осем души загинаха в Ню Джърси преди 2-3 години от ЛЕКО РАЗХЛАБЕН Водороден Кран ! Просто ЗАБРАВЕТЕ детето ми да си топли манджа или баба ми да си вари чай на Водороден Котлон ! Само един Водороден Ел. Автомобил ( FCEV ) да гръмне, и ще спре цялата Индустрия - синдромът Хинденбург . Въпросът е не дали, а кога . Освен опасен, Водородът е и много СКЪП - около 10 Евро на кг в момента в ЕС на дребно - в UK - 12. Със LPWE-Елекпролизна Клетка - fuels.alle.bg може да падне под 0,20/кг, но остава Цената на Електролизера - над 1Милион на MW . 90% от това е цената на иноксовите електродни плочи, които дори и с Иридиево Покритие, издържат макс. 2 Години - тоест на две години трябва да си купувате НОВ Електролизер . Ха сега разхвърляйте 1 млн. на две години и на килограм произведен Водород . . . Освен Електролизно , Чист FC-Grade Водород може да се добива и Каталитично, чрез разлагане на БиоМетан (СН4). Четири водородни атома вместо два в молекулата на водата . Ако БиоМетана се добива от SGBB - Свръхбързорастяща (един метър на ден) Бамбукова Биомаса - horti-energy.alle.bg , цената на Водорода може да падне и под 0,10/кг . Идва проблема с Водородните Клетки - те имат кратък живот - около 20,000 часа - и са скъпи . Вместо иноксови елекроди при тях имаме протон-обменни мембрани, като материалът за тях - Нафион и др., нещо спря да намалява като цена . Да не забравяме и двете бутилки с 5кг Водород под налягане 750 Атм. , по 7000 Евро едната . И накрая идва най-хубавото - Органичното Горивно Олио - OFO, получено от свръхбързорастящи BSF-Ларви , хранени със SGBB - biodizel.alle.bg . Това е възможно най-добрата Зелена Енергийна Технология в момента, пред която Водорода се черви от срам. Вместо електролизери, водородни клетки и бутилки под безумно налягане, имаме една компактна и мощна турбина, захранвана икономично - с пулверизирано и емулгирано OFO, с налягане в резервоара под 1 Атм., с директна механична Трансмисия, или куплирана с Ел.генератор - така ще имаме всички екстри на един Електромобил , без неговите недостатъци - тежка, скъпа, *** и с кратък живот Батерия, с няколко часа срок на зареждане . Догодина изкарваме на пазара първия в света супер-евтин автомобил с малка, мощна и евтина OFO-Турбина , която ще прати с един шут в ъгъла всички ЕV и FCEV . 100% Карбон-Неутралното OFO ще се произвежда във Вертикална Аеропонна Ферма с капацитет хиляди тонове дневно , на почти нулева себестойност .
3
 
2
 
4
преди 1 месец
Петя отде ги намираш тия плоскоземци бе?Без конкурс такъвидиот ти да видиш
1
 
6
 
3
преди 1 месец
амбициите на фондерлайнен ми напомнят на едни други , според които в 2000ната вече ше сме построили комунизма ...
1
 
6
 
2
преди 1 месец
Някой трябва да обясни на урсулата, че водородът не расте по дърветата. ВЕИ се провалиха ТОТАЛНО - без газ не става нито зимата и още по-зле - нито лятото. За да се бичи водород чрез електролиза, трябва първо да има излишък от електроенергия, защото при процеса над 30% от енергията се губи - а то вместо излишък има перманентен недостиг. Впрочем и обясненията не помагат - каква полза да обясняваш на пълни дe-б-или? ДОРИ и да се стигне до водород - да се изгради инфраструктура, като за целта се хвърлят няколко гигабимберици, пак Русия ще трябва да подава водородчец, за да се използва изобщо за нещо тая инфраструктура, а не да стои празна. Руснаците са го измислили - добив от газ чрез пиролиза, като въглеродът се отделя в твърда форма. Дори ЕС да започне някак производство от ВЕИ, то ще е нередовно, а и руснаците ще го ударят с 4-5 пъти по-ниски цени.
9
 
1
 
1
преди 1 месец
хехе ... боян да си сменя вече репертоара или да започва да взима кинти за друго ... испания , инсталацията е 100МВт фотоволтаици , използват за балансиране собствена 5МВт/20МВтч батерия , електролизера е на NEL - най-доброто в момента за шир потреба , 3200л/ч или са го планирали около 200,000т на година ... цена бояне 1,65 ЕВРА ЗА КИЛОГРАМ ... !!!!!!!!!!!! ... инсталацията струва около 150млн ... продават го на съседният завод за амоняк ... :))) ... индженерите по свето требе да четът форума на инвестора , да си знаят кое може и кое не ... че така разни бъркотии се получават и разните форумни газовици правят салта и челни стойки да обясняват необяснимото за тех ... :))) ... https://***.iberdrola.com/about-us/lines-business/flagship-projects/puertollano-green-hydrogen-plant