IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BNP затваря швейцарския си бизнес за финансиране на търговия със суровини

Измамите в този сектор карат и други кредитори да преосмислят операциите си

16:53 | 23.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Nathan Laine/Bloomberg</p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

BNP Paribas SA спира своя швейцарски бизнес за финансиране на търговия със суровини, излизайки от сектор, в който някога е доминирал и който е засегнат от мащабни измами.

Планът може да засегне до 120 служители в офисите в Женева, обявиха от френската банка късно във вторник. Затварянето на бизнеса се обмисля поне от лятото, заявиха източници на Bloomberg.

Офисът на Paribas в Женева първи използва писмените акредитиви за финансиране на търговията с нефт през 70-те години и се превърна в един от водещите заемодатели в бранша. BNP Paribas обаче намалява финансирането на търговията със суровини от 2014 г., когато беше глобена с 8,9 млрд. долара за нарушаване на санкции на САЩ.

BNP Paribas все още се класира в топ 10 на доставчиците на такова финансиране. Но през август банката спря всички нови сделки за финансиране на търговия със суровини, след като преразгледа участието си в бизнеса в Европа, Близкия изток и Африка, съобщи Bloomberg по-рано.

Сривът на сингапурския търговец на петрол Hin Leong Trading (Pte) Ltd., когато цените на суровината спаднаха драстично тази година, накара няколко банки да намалят експозицията си към сектора. Мрежа от скандали в азиатския център за търговия с енергия - включително Hontop Energy (Сингапур) Pte. и Agritrade International - вече са причинили над 9 милиарда долара потенциални загуби за глобалните кредитори.

Societe Generale SA е в процес на затваряне на своя сектор в Сингапур за суровини и финанси след измамата с Hin Leong, която привлече повече от 20 кредитора. ABN Amro Bank NV също обяви, че ще напусне финансирането на търговията със суровини, докато холандският кредитор Rabobank също прави преглед на бизнеса си.

В света на търговското финансиране износителите и вносителите разчитат на кредитни линии, за да се предпазят от рискове като колебания на валутата, неизпълнение и политическа нестабилност. Краткосрочното финансиране, регулиращо морските пътувания, може да осигури бързи печалби за банките, но може да се обърка, когато товар от суровини се използва за получаване на финансиране от множество заемодатели.

BNP дълги години беше водещият заемодател в индустрията, като представляваше половината от банковите линии на някои търговски къщи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още