IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Благодарение на Brexit Дъблин се превръща във финансова столица

Ирландия привлича банки, инвестиционни фондове и правни кантори, базирани във Великобритания

23:00 | 28.02.19 г.
<p>
	Изглед към Дъблин, Ирландия. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Изглед към Дъблин, Ирландия. Снимка: Архив Ройтерс

Благодарение на Brexit Дъблин е напът да се превърне във финансова столица, привличайки банки, инвестиционни фондове и правни кантори, базирани във Великобритания и загрижени да останат в Европейския съюз след 29 март, пише Франс прес в свой анализ, цитиран от БТА.

Британската Hermes Investment Management, която управлява активи за 33,5 милиарда британски лири (38 милиарда евро), е една от компаниите, решили да се установят в Ирландия.

"Всички наши клиенти мислят, че правим верния избор, при липсата на сигурност", казва Каръл Мейхън, директорката на фирмата за Ирландия. "Започнахме да планираме Brexit още от референдума през 2016 година", доверява тя.

Ирландия се опасява заради тесните си икономически връзки с Великобритания, че може да плати тежка цена за Brexit, най-вече ако се стигне до развод без споразумение. При това положение всеки "дивидент Brexit" е повече от добре дошъл, въпреки че страната по никакъв начин не желае да се хвали с тези косвени печалби.

"Ние не искаме да се опитваме да извличаме печалба от трудностите на някой друг", заяви неотдавна ирландският държавен министър за финансовите услуги Майкъл Д'Арси. "Винаги обаче съм подчертавал, че ако британски компании изпаднат в затруднено положение заради Brexit, Ирландия би могла да бъде част от решението."

Според проучване на EY (фирмата за професионални услуги Ernst & Young с централа в Лондон) Дъблин е на първо място в предпочитанията на финансовите компании, искащи да се установят в ЕС, пред Амстердам, Франкфурт и Париж. EY е преброила 27 фирми, които са се ангажирали да преместят свои служители или дейности в ирландската столица от 2016 година.

Сред тях е гигантът Bank of America Merrill Lynch, който през декември сля британския и ирландския си клон и превърна Дъблин в своя "главен банков център в Европа".

Данъци, език и разстояние

През януари британската банка Barclays получи зелена светлина от съда да прехвърли 190 милиарда евро активи в ирландския си филиал. Според британски съдебни документи банката иска по този начин да запази възможност да предлага инвестиционни услуги в ЕС.

Финансовият център на Дъблин, няколко комплекса от сгради близо до центъра на града, е доста скромен в сравнение с Лондонското Сити и десетките му небостъргачи. Той обаче може да се разшири значително, когато Великобритания действително напусне ЕС, по подобие на това, което се случи със старите докове при идването на американските технологични гиганти Facebook, Google и LinkedIn.

Данъкът за компаниите е само 12,5% в Ирландия, която ще бъде единствената английскоговоряща страна в съюза след излизането на Великобритания. И Дъблин е само на един час път със самолет от Лондон.

Ирландският премиер Лио Варадкар, който обикновено придобива мрачен израз на лицето, когато стане въпрос за Brexit, не се поколеба да похвали страната си в реч този месец като "уникална входна врата към Европейския съюз и общия му пазар".

Ако обаче активите, струпани в Ирландия би трябвало да се увеличат, то последиците за заетостта изглеждат негативни, особено като се има предвид, че Brexit би трябвало да остави без работа още 55 000 души, според прогнозите на министерството на финансите.

Barclays, между другото, предвижда да създаде само 150 работни места в Дъблин.

Дейвид Карти, управляващ директор за Ирландия на правната фирма DLA Piper, прогнозира, че Лондон в крайна сметка ще остане главният център за голям брой финансови групи. Въпреки че те "ще могат да имат стратегии или важни аспекти от бизнеса си извън Лондон - в Дъблин или другаде". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още