IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият директор на Wirecard е арестуван

Разследващ съдия ще решава днес дали Маркус Браун да бъде задържан за постоянно

11:19 | 23.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Бившият главен изпълнителен директор на Wirecard Маркус Браун се е предал на полицейските органи в понеделник вечерта, заяви във вторник прокуратурата в Бавария. По-късно през деня той ще бъде изправен пред съдия, който ще реши дали да го задържи за постоянно.

Прокуратурата обвинява Браун, че „е надул общия баланс и обем на счетоводния отчет на Wirecard AG чрез фиксиран доход от трансакции с така наречените трети страни - приобретатели (TPA), за да направи компанията финансово по-силна и по-привлекателна за инвеститори и клиенти”.

Браун подаде оставка в петък в рамките на разразилия се скандал с липсващи 1,9 милиарда евро в баланса на компанията.

"Според настоящата правна проверка поведението на обвиняемия оправдава подозренията за неправомерно представяне, което прилича на пазарна манипулация в няколко случая", заяви прокуратурата, цитирана от DPA.

По-рано федералният министър на икономиката Петер Алтмайер (CDU) поиска бързо разяснение. "Wirecard е длъжен да изясни и отстрани всички оплаквания", каза Алтмайер в интервю за новинарския портал T-Online. „Трябва да се определи как може да се получи така, че милиарди долари очевидно да изчезнат или може би никога не не са съществували“.

Освен това трябва да се установи дали съществуващите законови разпоредби са спазени - „или дали някой също трябва да носи юридическа отговорност за това“, каза Алтмайер. Процесът е „всичко друго, но не банален".

Той предупреди за срив на имидж за Германия като бизнес място. „За мен е много важно подобен случай да не се повтори бързо с оглед да се довери на Германия като банково място“, каза Алтмайер. „Бихме очаквали подобна ситуация навсякъде – само не и в Германия. Ето защо трябва да предприемем строги действия, когато е необходимо“, посочи той.

Браун е не точно основател на Wirecard, но той оформя групата като изпълнителен директор и технологичен директор (CTO) в продължение на 20 години. 51-годишният Браун е завършил бизнес информационни технологии, доктор по социални науки и бивш консултант на KPMG. Той се присъедини към Wirecard, когато компанията все още се считаше за провален стартъп от новата икономика и предлагаше телефонни „горещи линии“, наред с други неща, и преориентира компанията, на която той стана изпълнителен директор през 2002 г., изцяло към пазара за обработка на плащания.

Колкото и успешен да беше Браун, беше и противоречив. Под неговото ръководство Wirecard трябваше да се справя с твърденията за манипулиране на баланса и други нередности в продължение на много години. Браун винаги продаваше това на външния свят като на причинено от продавачите на късо, т.е. участници, които залагат на спад на акциите.

Вследствие на повдигнатите след разкрития на Financial Times обвинения от 2019 г. обаче натискът се увеличава непрекъснато. Браун ги посрещна, като назначи специален одит от KPMG. Одиторите не откриха доказателства за манипулиране на баланса, но не можаха напълно да опровергаят твърденията. Deka, фонд дружеството на спестовните банки, поиска оставката му, а други големи инвеститори като Union Investment също се отдалечиха от него.

Четвъртото отлагане на представянето на годишния финансов отчет в четвъртък, сериозната присъда на многогодишния одитор Ernst & Young (EY), който разкритикува липсата на подкрепящи документи за сума от 1,9 милиарда евро и последвалия срив в цената на акциите,  направи Браун нетърпим за компанията. А в понеделник тя обяви, че парите вероятно наистина липсват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още