IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на Гърция се е свил до 12,6 млрд. евро към края на септември

Безработицата в страната продължава да расте и вече е надвишила 25 на сто

21:20 | 11.10.12 г.
Бюджетният дефицит на Гърция се е свил до 12,6 млрд. евро към края на септември

Бюджетният дефицит на Гърция рязко се е свил през първите девет месеца на годината, като остава под договорените с международните кредитори на страната цели, съобщи The Wall Street Journal.

За периода януари-септември бюджетният дефицит на Гърция е намалял до 12,6 млрд. евро, въпреки че приходите в бюджета не успяват да отговорят на очакванията на политиците.

За сравнение, по същото време на миналата година дупката в гръцката хазна е била 20,1 млрд. евро, а целта, която кабинетът трябваше да постигне, е дефицитът да падне до 13,5 млрд. евро.

Държавните разходи също са намалели през първите девет месеца на годината спрямо същия период на миналата година – до 49,4 млрд. евро от 57 млрд. евро.

Същевременно нетните приходи за периода са останали без промяна спрямо първите девет месеца на миналата година, като са достигнали 36,7 млрд. евро, което е под заложената цел от 38 млрд. евро.

Финансовият министър на Гърция Янис Стурнарас оправда по-ниските приходи в хазната със стачката на данъчните служители през септември, заради която са се свили рязко постъпленията от данъци.

Сравнително добрите данни за изпълнението на бюджета може и да дадат известно предимство на премиера на Гърция Андонис Самарас при преговорите му с международните кредитори на страната по пакета от мерки за икономии, които трябва да действат през 2013 и 2014 г.

Международният валутен фонд (МВФ), Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) оспорват част от заложените в плана мерки заради съмнения, че те ще имат очаквания ефект върху бюджета. Т. нар. “тройка” също така продължава да настоява за по-тежки съкращения в държавната администрация и допълнително намаляване на разходите за отбрана.

Заради преговорите избледняват надеждите, че Гърция ще получи следващия транш от спасителната помощ след 18 октомври, когато е срещата на лидерите на държавите от еврозоната.

Междувременно днес стана ясно, че заради продължаващата вече пета година рецесия безработицата в Гърция през юли е надвишила 25 на сто, а през юни е била по-висока, отколкото беше обявено предварително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още