IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетната комисия в гръцкия парламент одобри съкращаването на разходите

Очаква се обсъждането им в пленарна зала да продължи само един ден и още тази вечер да се пристъпи към гласуването им

10:29 | 07.11.12 г.
<p>
	Грък протестира пред сградатана парламента в Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Грък протестира пред сградатана парламента в Атина. Снимка: Ройтерс

Бюджетната комисия в гръцкия парламент одобри тази нощ законопроекта за съкращаване на разходите за следващите 2 години, срещу който страната очаква да получи поредния транш от 31,5 млрд. евро от втория спасителен пакет, осигурен от международните ѝ кредитори, съобщи РИА Новости.

Законопроектът бе подкрепен от две от трите партии в управляващата коалиция, които разполагат и с мнозинство от 7 гласа в парламента на страната. Коалицията на радикалните леви сили ДИМАР отказа подкрепа.

Очаква се обсъждането на мерките на стойност 13,9 млрд. евро в пленарна зала да отнеме едва един ден и още тази вечер парламентът да гласува по въпроса за приемането им.

Тъй като гръцката икономика се свива по-бързо от очакваното, на страната ще се наложи да спести още близо 4 млрд. евро през 2015 и 2016 г., за да постигне бюджетните цели, заложени в спасителната програма.

Законопроектът, който се приема по настояване на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, ще доведе до намаляване на заплатите и пенсиите с между 3% и 25% в зависимост от действащата схема на заплащане на труда.

Той отменя изцяло социалните придобивки, получавани преди настъпването на кризата. В историята остават 13-тата и 14-тата заплати и доплащането за по-висока производителност.

Напълно е преразгледана системата за социално осигуряване – помощите за инвалиди, за отглеждане на деца и за безработица са обвързани със семейния доход. Особено силно се свиват помощите за децата – до 40 евро месечно.

Мерките за икономии предвиждат и уволнение на държавни служители, включително на 2 000 души още до края на годината. Възрастта за пенсиониране се предвижда да нарасне до 67 години от настоящите 65, а до 2016 г. настоящите 665 000 държавни служители трябва да намалеят с 80 000.

Сред най-дискутираните мерки са промените в трудовото законодателство, които ще позволят на частните работодатели да договарят заплати под нивото на колективните трудови споразумения. Предвижда се и отмяна на увеличението на заплащането с 10% на служител, който встъпва в брак, както и намаляване на обезщетението при уволнение на служители в частния сектор.

По искане на кредиторите се опростяват регулациите на редица професии в сферата на услугите, премахват се ограниченията за продажба на тютюн и детски млека в супермаркетите.

Мерките за икономии се приемат в момент, когато гръцката икономика за пореден път надхвърли и най-негативните прогнози за развитието ѝ. Бюджетът за 2013 г. предвижда 6-та поредна година на рецесия и свиване на брутния вътрешен продукт с 4,5%. Държавният дълг пък ще достигне 189,1% при първоначално планирани 182%.

Междувременно гръцките профсъюзи провеждат за втори пореден ден национална стачка и заплашват с многохилядни демонстрации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още