IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Испания нараства до 15,33% към края на второто тримесечие

Данните обаче не включват работниците, обхванати от правителствени програми, и икономически неактивните лица

12:53 | 28.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Нивото на безработицата в Испания се повишава през второто тримесечие, като предвещава мрачното бъдеще за и без това един от най-проблемните пазари на труда в Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg.

Увеличаването на безработицата отразява периода на строго затваряне на икономиката на страната за справяне с коронавируса. Пълните икономически щети ще бъдат разкрити в петък, когато се очаква данните да покажат, че икономиката се е свила с над 16% за трите месеца до края на юни.

Испания Испания

Икономиката на Испания постепенно се отваря, но крехкото възстановяване е изправено пред големи препятствия. Новите вълни на вируса в някои райони доведоха до ограничаване на много дейности и перспективите продължават да се влошават за икономически жизненоважния туристически сектор.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън нареди тези, които се връщат от Испания, да бъдат поставени под карантина за 14 дни, което е голям удар за индустрия, която разчита много на британските пътешественици.

Данните от второто тримесечие показват, че броят на безработните в четвъртата по големина икономика в еврозоната се е увеличил с 55 000 до 3,37 милиона души. Това вдигна равнището на безработицата до 15,33% от 14,4%. Младежката безработица скача с над 6 процентни пункта до почти 40%.

Испания вече имаше едно от най-високите равнища на безработица в развитите страни преди пандемията поради структурните проблеми на пазара на труда.

Централната банка на страната очаква безработицата да нарасне до 24% през тази година при най-лошия сценарий, а икономистите на институцията не виждат нивото и да се понижи под 17% в следващите поне две години.

Според някои прогнози икономиката може да се свие с над 10% тази година в сравнение с около 8% за еврозоната като цяло. Очаква се десетки хиляди малки предприятия в страната да фалират тази година.

Статистическата служба на Испания подчертава, че не отразява големия брой работници - почти 1,1 милиона души, които са останали неактивни. Заради блокадата те не можеха активно да търсят работа, макар и да искат да работят, т.е. не са отчетени като безработни.

Правителството на Испания въведе в действие мащабна програма, за да се опита да ограничи щетите. На 1 юли тя е обхващала около 1,75 милиона работници, посочва министърът на социалното осигуряване Хосе Луис Ескрива в интервю за Bloomberg News. Те също не се включват в данните за безработните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още