IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в ЕС се повишава до 7,4% през август

Общо над 15,6 млн. души в Европейския съюз са били безработни през летния месец

16:32 | 01.10.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Бюро по труда във Франция. Снимка:&nbsp;Balint Porneczi/Bloomberg</em></p>

Бюро по труда във Франция. Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Равнището на безработицата в еврозоната и в Европейския съюз е продължило да нараства през август, достигайки съответно 8,1% и 7,4%, сочат данни на Евростат, публикувани днес. Година по-рано тези нива са били съответно 7,5% и 6,6%.

Общо 15,603 млн. души в ЕС, от които 13,188 млн. в еврозоната, са били безработни през август. В сравнение с предходния месец юли броят на безработните е нараснал с 238 хил. в ЕС и с 251 хил. в еврозоната.

Увеличава се и младежката безработица. 3,032 млн. младежи (на възраст под 25 години) са били без работа през август в Евросъюза, от които 2,46 млн. в еврозоната. Нивото на младежката безработица е било 17,6% в ЕС и 18,1% в еврозоната, повишавайки се спрямо 17,4% и 17,8% съответно през предходния месец.

При жените безработицата през август е достигнала 7,6% в ЕС спрямо 7,5% през юли. При мъжете равнището остава стабилно спрямо предходния месец на ниво от 7,1%.

Данните на европейската статистическа служба за България сочат, че нивото на безработицата у нас е нараснало до 6,2% през август от 6,1% през юли и 3,9% година по-рано. Безработните у нас са 199 хил. души.

По-рано Агенцията по заетостта у нас отчете, че равнището на безработица в България през август е достигнало 7,5%, отчитайки спад от 0,4 процентни пункта в сравнение с предходния месец юли и ръст с 2,2 пункта спрямо година по-рано. Методологиите на двете проучвания се различават.

От Евростат уточняват, че данните се основават на общоприетата стандартна дефиниция за безработица на Международната организация на труда, съгласно която за безработни се считат хората без работа, които активно търсят работа през последните четири седмици и са на разположение да започнат работа през следващите две седмици.

Избухването на пандемията от COVID-19 и мерките, приложени за борба с коронавируса, предизвикаха рязко увеличение на броя на заявките за обезщетения при безработица в целия ЕС. В същото време значителна част от хората, които са се регистрирали в агенциите за заетост, вече не търсят активно работа или вече не могат да работят, например ако трябва да се грижат за децата си, поясняват от Евростат.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още