IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин е против преференции за Великобритания при Brexit

Очакват ни много трудни преговори, предупреди германският финансов министър Волфганг Шойбле

16:19 | 07.03.17 г. 1
<p>
	Волфганг Шойбле. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Волфганг Шойбле. Снимка: Архив Ройтерс

Германия очаква много трудни преговори с Великобритания за Brexit, става ясно от думите на финансовият министър Волфганг Шойбле, цитирани от Deutschlandfunk.

Според него разговорите ще са критични за страните от ЕС, но не трябва да има никакви отстъпки, за да не бъдат насърчени и други държави да напуснат общността.

Шойбле коментира още, че Германия е готова на нови форми на сътрудничество с Лондон.

Великобритания трябва да подаде молба за активиране на чл. 50 от Договора за ЕС в следващите седмици. Плановете на Тереза Мей да поиска официално старт на преговорите в средата на март към момента са осуетени, след като Камарата на лордовете в британския парламент се обявиха против действията на правителството.

След британския референдум през лятото на 2016 година се заговори и за вероятността и други държави да последват Великобритания и да напуснат ЕС. Сред тях са Холандия и Франция, в които предстоят избори само след броени седмици. Социологическите проучвания дават преднина на националистически партии, които залагат на излизане от еврозоната и ЕС като част от бъдещото развитие на страната.

Същевременно има и други форми за европейска интеграция - например Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария са фактически членове на общността по отношение на редица общностни политики, изпълнявайки редица европейски изисквания.

И четирите държави са част от Шенгенското пространство и гарантират свободното движение на европейските граждани, включително и на трудовия си пазар. Швейцария последна премахна ограниченията за българи и румънци за трудовия си пазар.

И като част от ЕС Великобритания не желае да участва в общите политики в много области - еврозоната, Шенген, обща данъчна система и т.н. Според медийни публикации Лондон се опитва и да намери начин да ограничи свободното придвижване на европейските работници на трудовия си пазар. 

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
lyusien
преди 7 години
Единствената възможност да бъде ограничено свобозното движение на европеиски граждани до трудовия пазар на Великобритания е " Твърд Брексит " Познайте какво ще се случи с паунда и англииската икономика тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още