IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беноа Кьоре: Трябва ни решение за гръцките дългове до 15 юни

Банковият сектор в Гърция се стабилизира в последните години, но още има доста предизвикателства, посочи банкерът

12:43 | 31.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Липсата на решение за дълговете на Гърция по време на последното заседание на Еврогрупата може да доведе до намаляване на доверието за възстановяване на икономиката на страната като цяло и до проблеми във финансовия сектор в частност. Това посочи членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре по време на конференция, посветена на възможностите за завръщане на южната ни съседка на капиталовите пазари.

Кьоре е категоричен, че до 15 юни трябва да има споразумение, за да се успокои напрежението около дълга на страната. Това е от съществено значение за включването на гръцките ценни книжа към програмата за облекчение на ЕЦБ, както и за даването на възможност на страната да се възползва в пълна степен от възстановяването на икономиката на еврозоната.

Сред големите предизвикателства за Гърция остава и банковия сектор, посочва още Кьоре в своята реч, цитирана от пресцентъра на ЕЦБ. През последните години има видимо подобрение, но лошите кредити все още тежат на системата. „Нужна е още работа, за да може кредитите да се превърнат в стимул, а не тежест, за растежа на Гърция“, обясни още той.

Банките в страната са подобрили своята капиталова адекватност от лятото на 2015 година, а секторът като цяло се стабилизира след успешната рекапитализация на големите банки, която извърши правителството. Кьоре вижда и по-добър банков надзор, както и по-добри финансови резултати.

„Депозитите са в основата на всяка стабилна банкова система“, коментира още банкерът и посочи, че стабилната депозитна база позволява на всяка банка да разшири своето кредитиране за реалната икономика. Досега в Гърция няма данни за устойчиво завръщане на депозитите – от лятото на 2015 година, когато в страната имаше банкова ваканция, депозитите се увеличават с 2,5%. Преди това обаче имаше огромно изтичане на пари от банковата система, припомни Кьоре.

За него връщането на депозитите обаче не е единствено в ръцете на банкерите, а зависи и от макроикономическата стабилност и като цяло от доверието, което пък зависи до голяма степен от устойчивостта на гръцкия дълг, обясни банкерът.

В Атина също работят активно за постигане на сделка до средата на юни по този казус, пишат от своя страна гръцките медии. „Катимерини“ съобщава за водени редица разговори на премиера Алексис Ципрас с неговите европейски колеги. Притесненията в южната ни съседка са, че страната отново ще влезе в новинарския поток с негативни коментари, а този път – дори и без особена причина.

Кредиторите на Гърция признаха напредъка, който страната е постигнала в последните месеци, но пък нямат единна позиция за устойчивото управление на дълга.

Според изданието целта на правителството е да намери политическа сделка, а не да остави решението в ръцете на техническите екипи на институциите. По тази причина и Ципрас в рамките на вчерашния ден е провел разговори с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, новия президент на Франция Еманюел Макрон и с германския канцлер Ангела Меркел.

Опитът на правителството е да превърне устойчивостта на дълга в национална кауза и другите политически сили също да се включат в опитите да бъдат постигнати мерки за облекчаването му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още