IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийската банка KBC съкращава 1400 места в Белгия, част от тях мести във Варна

От началото на 2020 г. ще бъде създадено българско дружество, което ще изпълнява възложени чрез аутсорсинг специфични бек офис услуги за другите пазари на KBC Груп

08:30 | 05.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Белгийската банка KBC ще премахне 1400 работни места в Белгия до 2022 г., за да подобри „оперативната си ефективност“, пояснява банката в изявление от сряда. Това съкращаване „ще бъде напълно компенсирано от естественото напускане на служители“ и „не се планира или изисква задължителен колективен план за съкращаване“, се уточнява в съобщението.

От тези 1400 работни места около 300 ще бъдат прелокирани „в споделените центрове за услуги на KBC в Бърно (Чехия) и Варна (България). Групата също така планира да прекрати договори с 400 външни подизпълнители.

Обявените и пред самите служители преди часове мерки се предприемат след проверка за ефективността, инициирана от банката през май. Те са „неизбежна стъпка в отговор на новата среда, в която нови участници предизвикват отдавна утвърдени компании", заяви Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на KBC Group.

"Като резултат от този процес, нашата организация ще стане по-гъвкава и опростена – с по-малко управленски нива и с по-обширен обхват на контрола. Вследствие на това, клиентските решения ще могат да се прилагат в рамките на по-оптимизиран срок и след по-бърз процес на вземане на решение, в който нашите служители ще имат повече правомощия“, коментира той.

От KBC съобщават, че международната банка e все така амбицирана да подготви възможно най-добре организацията и своите служители за бъдещето, затова ще продължи да инвестира усилено в обучението и уменията на своите хора.

В момента KBC подготвя платформа за обучение на таланти, направлявана от изкуствен интелект, която ще позволи на персонала да свери своите настоящи функционални и дигитални умения в съответствие с нуждите на бъдещето, и с подкрепата на банката да предприеме необходимите стъпки и обучение навреме.

За да подкрепи дигиталната трансформация и прилагането на бизнес стратегията, KBC също така ще продължи селективно да наема експерти със специфични профили, които в момента не са налични вътрешно (като например специалисти по данни/изкуствен интелект, уеб дизайнери).

От КВС информират, че процесът по трансформация е започнал успоредно в Бизнес звено Белгия и Чехия. Тези промени включват инвестиции в нови видове бизнес, интеграция на бек офис и подпомагащи услуги, прилагане на автоматизация и роботизирани процеси и ускоряването на дигиталните процеси “от край до край”. Целта е да се пренасочат повече служители, които да предоставят експертна консултация на клиентите и да се намали броя на служителите, които са ангажирани с повторяеми процеси.

В КВС отчитат, че за 12 месеца до 30 юни тази година броят на служителите вече е намален с около 400, като тази тенденция ще продължи с поне 250 служителя годишно през идните три години.

В подкрепа на дигиталната трансформация и прилагането на бизнес стратегията, КВС ще продължи селективно да назначава експерти със специфични профили, които в момента не са налични вътрешно.

В Бизнес звено „Международни пазари“ промените в процесите по операционна ефективност в България вече бяха направени по време на интеграцията между ОББ и СИБАНК и приключиха в края на 2018 г.

Персоналът на новата обединена банка беше намален от 3800 на 2800 щатни служители. Въпреки това, резултатите при около 25% по-малко служители и мениджъри и с около 100 клона по-малко са значително по-добри от тези на двете банки, взети заедно, преди интеграцията, коментираха за Investor.bg от ОББ.

От сега нататък подобренията в българските дружества ще бъдат фокусирани върху модернизацията, дигитализацията и разработването на нови канали за обслужване, които ще ги подготвят за бъдещето. В резултат от промените в Белгия ще бъдат създадени нови щатни позиции в новосъздаденото дружество във Варна, България, считано от началото на 2020 г.

Новото българско дружество ще изпълнява възложени чрез аутсорсинг специфични бек офис услуги за другите пазари на KBC Груп.

Investor.bg припомня, че преди две години Обединена българска банка беше продадена на белгийската KBC Group на обща стойност 638 млн. долара, като беше осъществено вливане със СИБАНК.

През миналата година белгийската банка разшири дейността си в страната ни, след като управляващото дружество KBC Asset Management установи клон в България, за да осъществява дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още