IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bayer започва производството на COVID ваксината на CureVac в края на годината

Възможно е да се наложи корекция на ваксините заради мутациите, които все още не могат да бъдат предвидени, споделя от своя страна германският здравен министър

13:46 | 01.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският фармацевтичен концерн Bayer AG ще произведе експерименталната ваксина срещу коронавирус на CureVac NV като по този начин засегнатите от пандемията страни ще разполагат с допълнителен избор по отношение на медикаментите в борбата за овладяване на заразата, съобщава Bloomberg

Този ход разширява настоящия договор между Bayer и CureVac отвъд споразумението за помощ при получаването на регулаторно одобрение и глобалното разрпостранение на ваксината. Производството на експерименталната ваксина обаче ще започне едва в края на годината. 

Новината е предшествана от решението на фармацевтичните европейски гиганти Sanofi и Novartis AG да предоставят своите производствени мощности, за да подкрепят производството на ваксината, разработена от американския концерн Pfizer Inc. и германската биотехнологична компания BioNTech SE.

Към момента светът възприема ваксините като единственият начин за ограничаване на пандемията от коронавирус, която вече успя да отнеме живота на повече от 2,2 млн. души по света. Броят на заразените с COVID-19 вече надхвърля 103 млн. случаи в глобален мащаб, като САЩ продължават да водят в това отношение с над 26 млн. заразени и повече от 450 хил. смъртни случаи.

Европейският съюз (ЕС) е притиснат да търси допълнителни доставки на ваксините, след като усилията на правителствата в рамките на блока за овладяване на пандемията са заплашени от новите щамове.

"Ще ни трябват ваксини след лятото", заяви германският министър на здравеопазването Йенс Шпан по време на пресконференция. „Възможно е да се наложи корекция на ваксините, заради мутациите, които все още не можем да предвидим“, добавя още той.

Напрежението около липсата на достатъчно ваксини за ЕС доведе до конфликт между Брюксел и британската компания AstraZeneca Plc. В неделя (31 януари) блокът сключи сделка с концерна за доставката на 40 млн. дози от ваксината до март. Въпреки това обещаните дози са наполовина по-малко от първоначално очакваните между 80 и 100 млн. дози, с които се ангажира AstraZeneca.

В същото време Bayer заяви, че очаква да произведе 160 милиона дози от ваксината на CureVac през следващата година, като за целта ще използва фабриката си във Вупертал, близо до Дюселдорф. Това е първият случай, в който германската компания, чиито продукти варират от аспирин до пестициди, ще произвежда ваксина.

Медикаментът на CureVac все още се тества, като се очаква той да получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата още през март. Продуктът използва технологията мРНК, подобно на ваксините на Pfizer/ BioNTech и Moderna, които показаха около 95% ефективност при тестовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още