IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bayer и Merck постигнаха споразумение на стойност 14,2 млрд. долара

Германската фармацевтична и химическа група закупи потребителския бизнес на американския си конкурент

13:51 | 06.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bayer и Merck постигнаха споразумение на стойност 14,2 млрд. долара

Merck & Cо се съгласи да продаде своя потребителски бизнес, включително правата върху търговската марка на медикамента против алергии Claritin, на германската Bayer AG за сумата от 14,2 млрд. долара.

От Merck посочиха, че очакват продажбата на звеното да приключи през втората половина на тази година. Прогнозите на американската фармацевтична компанията са, че след облагането с данъци постъпленията от сделката ще бъдат в диапазона 8-9 млрд. долара.

Двете дружества също така се споразумяха да си сътрудничат в разработването на медикаменти и терапии против сърдечно-съдови заболявания, в това число и допълнително развитие на лекарството Adempas, което се предлага на пазарите в САЩ, Европа и Япония.

Bayer и Merck ще разделят разходите и печалбите от сътрудничеството, като същевременно създадат съвместен маркетингов план, посочиха още от американското дружество.

Решението за сътрудничество между двете компании идва на фона на вълната от сделки в сектора, пише CNBC. По този начин фармацевтичните дружества по света търсят варианти да укрепят и модернизират продуктовите си портфолиа.

Пример е Pfizer Inc, която от ноември насам преследва британския си конкурент AstraZeneca PLC. Въпреки това AstraZeneca за момента отхвърля всякакви възможности за постигане на споразумениe. През миналата седмица британско-шведската компания посочи, че последното предложение на Pfizer значително я подценява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още