IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барние: Великобритания не бива да подкопава регламентите на ЕС, ако иска сделка

Ако предсрочните избори в Кралството не прекъснат политическия хаос в Лондон, рискът от твърд Brexit ще се увеличи значително, предупреди Барние

14:22 | 27.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мишел Барние. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мишел Барние. Снимка: Ройтерс

Преговарящият за Brexit от страна на Европейския съюз (ЕС) Мишел Барние заяви пред членовете на Европейския парламент (ЕП) във вторник (26 ноември), че Великобритания ще трябва да се съгласи да поддържа „равни условия“ и да не подкопава регламентите на блока, ако иска да си осигури търговско споразумение, съобщава Euractiv.

На среща на затворени врати в Европейския парламент в Страсбург, Барние заяви, че споразумението за оттегляне, подписано от лидерите на ЕС и премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън, е само първата стъпка към Brexit и предупреди, че преговорите за бъдещите отношения ще бъдат трудни ако темата Brexit продължи да доминира в британската политика и през следващите години. 

Барние добави, че ако консервативно правителство на Джонсън се опита да се отклони от регулаторните стандарти на ЕС, с което да бъдат отслабени стандартите за опазване на околната среда и защитата на работниците, никога няма да има споразумение за свободна търговия, посочиха представители на ЕП по време на срещата.

Барние заяви, че осигуряването на продължително силно сътрудничество с Великобритания по въпросите на сигурността и отбраната е друг основен приоритет за Брюксел в преговорите, съобщава Financial Times.

Борис Джонсън обеща, че до края на следващата година ще бъде сключена нова сделка след Brexit с ЕС, която изключва възможността за удължаване на преходния период, който ще следва официалното излизане на Великобритания от ЕС.

Това определя график, който е далеч по-кратък от двете години, предвидени от предшественика на Джонсън - Тереза Мей, и четирите години за международните търговски споразумения.

Представителите на ЕС изразиха скептицизъм относно перспективите за финализирането и ратифицирането на цялостно търговско и политическо споразумение, процес, който също ще отнеме месеци извън времето, предвидено за преговори до декември 2020 г.

Ако консервативната партия на Джонсън спечели изборите в Обединеното кралство на 12 декември, правителството му ще се опита да прокара споразумението за оттегляне в парламента преди Коледа.

Въпреки това, Барние предупреди, че ако изборите не успеят да прекъснат политическата задънена улица във Великобритания, рискът от хаотичен Brexit ще се увеличи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още