IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барние: Различията в преговорите за Brexit остават

По-малко от две седмици преди срока за постигане на споразумение няма решение по ключови въпроси между ЕС и Великобритания

19:07 | 04.11.20 г.
<p>
	Главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние. Снимка: Bloomberg LP

Преговорите в областта на търговията между Великобритания и Европейския съюз постигат само ограничен напредък по ключови въпроси, заяви главният преговарящ Мишел Барние на среща с дипломати след шест поредни дни на разговори, предава Bloomberg.

По-малко от две седмици преди изтичането според двете страни на срока за постигане на споразумение няма решение за достъп до риболовните води на Великобритания и равни права за бизнеса, е казал Барние пред посланиците на 27-те страни членки, цитиран от двама запознати източници.

Главният преговарящ беше предпазлив относно перспективите за сделка през идните дни, съобщават източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като разговорите са били от частен характер.

Преговорите, които започнаха през март, бяха прекъснати в сряда в Брюксел, за да могат двете страни да се прегрупират и да проведат вътрешни разисквания. Те трябва да бъдат възобновени в Лондон идната седмица.

Равните права за бизнеса продължават да са най-трудният въпрос, е казал Барние на срещата. Той е допълнил пред посланиците, че е бил постигнат значителен напредък по по-маловажни въпроси, като споразумението за тях е закрепено в правен текст.

Великобритания ще напусне единния пазар на блока с или без сделка, когато преходният период след Brexit приключи на 31 декември. И двете страни казват, че се нуждаят от минимум шест седмици, за да бъде ратифицирано споразумението от съответните им парламенти.

Ако не постигне сделка, Великобритания ще прави търговия с мита и квоти и без споразумения за сътрудничество в области като сигурност, правоприлагане и транспорт.

Макар че преговарящите постигнаха известен напредък по теми като риболова и равните права за бизнеса, той не е достатъчен за пробив в разговорите, казват официални представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още