IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азербайджан не смята да ограничи износа на газ само през Южния газов коридор

Енергетиката не бива да бъде ползвана за политически цели, смята президентът на страната Илхам Алиев

11:42 | 01.06.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азербайджан търси нови пазари за газа си и няма да се ограничи само до доставките през подкрепяния от Европейския съюз Южен газов коридор. Това заяви президентът на страната Илхам Алиев по време на конференцията „Петрол и газ от Каспийския регион“, която се провежда в Баку, пише руската информационна агенция ТАСС.

„Не искаме да ограничим нашата работа до Южния газов коридор и искаме да излезем на нови пазари. Имаме достатъчно обеми природен газ за това“, каза азербайджанския президент.

Алиев е категоричен, че енергетиката не бива да бъде използвана за политически цели. "Енергийният фактор не трябва да бъде използван за шантаж, политическо влияние, за получаването на каквито и да било привилегии и преференции", каза той. 

Потвърдените запаси от природен газ на страната са около 2,6 трилиона куб. метра. Разработването на перспективни нови находища, сред които „Апшерон“ и „Умид“, също ще увеличат добива на страната.

Южният газов коридор започва от Азербайджан, преминава през териториите на Грузия, Турция, Гърция и Албания и достига до южните брегове на Италия. Така азерският газ ще преминава последователно през Трансанадолския газопровод (TANAP) и Трансадриатическия газопровод (TAP) от находището „Шах Дениз“ II в Каспийско море до Европа.

Първоначално по Южния газов коридор ще бъдат доставяни 16 млрд. куб. метра природен газ годишно – 6 млрд. за Турция, а останалите – за Европа. Надеждите на ЕС обаче са тези обеми да се увеличат и да бъдат привлечени количества природен газ и от други находища в Азербайджан, а и като цяло от региона - от Туркменистан и Иран.

Плановете са Южният газов коридор да започне да изпълнява своята роля и да доведе до диверсификация на газовите доставки в Европа през 2020 година. Засега реализацията на идеята се изпълнява в срок –през 2015 година беше поставено началото на строителството на TANAP, а в средата на май тази година – и на TAP.

Общата дължина на Южния газов коридор е 3,5 хил. километра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още