IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия поставя имиграцията във фокуса на своето европредседателство

Виена поема щафетата от България на 1 юли

15:08 | 09.03.18 г.
<p>
	Себастиан Курц.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Себастиан Курц. Снимка: Ройтерс

Австрия ще обърне внимание на имиграцията и защитата на границите на ЕС в месеците на своето председателство на Съвета на ЕС, съобщи Ройтерс. Виена поема от България председателството от 1 юли 2018 година.

Страната към момента е единствената западна членка в ЕС, в която крайнодясна паргия участва в управлението, припомня Агенцията.

Приоритетите на Австрия бяха представени по време на специална пресконференция от канцлера на страната Себастиан Курц. Освен миграцията страната ще обърне внимание на повишаването на конкурентоспособността на Европа и интеграцията на Западните Балкани, особено Сърбия и Черна гора.

Курц посочи още, че се надява ЕС да успее да накара компании като Facebook и Google да плащат повече данъци в общността.

Той критикува политиката на ЕС към мигрантите, посочвайки, че бежанците, спасявани в Средиземно море, би трябвало да бъдат връщани в Африка, а не приютявани в Европа, също така настоя и за спиране на нелегалната имиграция, посочва още Ройтерс.

"Охраната на границите няма да реши проблема с миграцията. Решаващият въпрос е какво се случва с хората, след като бъдат спасени - настаняват се в Централна Европа, връщат се в техните родини или могат да бъдат изпратени в сигурни региони", каза Курц.

ЕС е разделен по въпроса за бежанците. Страни като Полша, Чехия, Словакия и Унгария са против квотите за разпределение на чужденците, потърсили убежище на Стария континент, което им спечели критики от Брюксел. Сега Курц смята да използва своите връзки с Унгария и да лансира своите идеи за миграцията, допълва Агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още