IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AstraZeneca влага 6,9 млрд. долара в нов проект за лечение на рака на гърдата

Компанията планира да използва част от приходите от емитирането на акции в размер на 3,5 млрд. долара, за да финансира сделката с японската Daiichi Sankyo

15:40 | 29.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международната фармацевтична компания AstraZeneca възнамерява да плати до 6,9 млрд. долара за съвместна дейност с японската Daiichi Sankyo Co Ltd по изцяло нов експериментален проект за лечение на рака на гърдата, съобщава Ройтерс. 

Начинанието представлява своеобразно предизвикателство към лидера в борбата с това заболяване – швейцарската Roche.

Сделката за лекарство, познато като DS-8201(Trastuzumab Deruxtecan), изстреля цената на акциите на японската компания с 16% нагоре по-рано през деня, като общо от началото на годината книжата на Daiichi са поскъпнали с 45% заради новината за новото лечение.

Британската AstraZeneca планира да използва част от приходите от емитирането на акции в размер на 3,5 млрд. долара, за да финансира сделката.

Компанията ще плати авансово 1,35 млрд. долара на Daiichi. Те ще си поделят разходите по разработване и разпространение на лекарството в глобален мащаб, като базираното в Токио фармацевтично дружество ще запази изключителни права за японския пазар.

Въпросното лекарство се фокусира върху протеина HER 2. Това е трансмембранен растежен рецептор, чиято свръхекспресия се наблюдава при 15-20% от случаите на рак на гърдата, където Roche залага на своя продукт Herceptin, чиито продажби годишно достигат 7 млрд. долара.

DS-8201 се тества от групи пациенти, които обикновено приемат лекарствата на Roche - Kadcyla или Perjeta.

AstraZeneca и нейният японски партньор се съсредоточават в това лечение към пациенти с ниски нива на протеина HER 2, при който туморите на млечните жлези са едни от най-агресивните.

По-рано тази година беше изплатена сумата за придобиването на бизнеса с антибиотици на британската фармацевтична компания от Pfizer на обща стойност 725 млн. долара.

Сделката не включва биотехнологичните продукти на подразделението на AstraZeneca – MedImmune.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още