IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AstraZeneca е поискала от ЕС да сертифицира завода ѝ в Нидерландия

С това одобрение дози от коронавирусната ваксина на компанията, произвеждани в предприятието, ще могат да бъдат разпространявани в блока

14:43 | 25.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg

Фармацевтичната компания AstraZeneca е поискала от лекарствения регулатор на Европейския съюз (ЕС) да сертифицира нидерландския завод, в който се произвеждат дози от коронавирусната ваксина Oxford/AstraZeneca, обяви еврокомисаря по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидес, цитирана от Ройтерс.

Фабриката, която се оперира от Halix, вече произвежда дози, но се изисква одобрението на Европейската агенция по лекарствата, преди ваксините да могат да бъдат разпространявани в целия блок.

Агенцията работи бързо с цел да завърши процедурата още тази седмица. Ако това се случи, надеждите са да има доставки от този производствен обект още този месец, обясни еврокомисарят.

Одобрението на регулатора ще бъде ключово, ако компанията иска да постигне вече значително намалената си цел да достави 30 млн. дози до края на първото тримесечие на годината. Към този момент страните от ЕС са получили много по-малко. Според данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията са доставени най-малко 17 млн. дози.

В сряда се появиха новини, че италианската полиция е извършила проверка на завод за пълнене на ваксини в Италия през почивните дни и е открила 29 млн. дози от ваксината Oxford/AstraZeneca, произведени в нидерландския завод.

След публикациите компанията коментира, че 16 млн. дози са предназначени за Европа, като се очаква приключване на процедурата на регулатора, а останалите са за споделяне чрез инициативата COVAX.

Междувременно AstraZeneca актуализира резултата от проучването за ефикасността на ваксината си в САЩ. Компанията намали ефикасността на 76% от 79%. Допълнителни данни от американското проучване показват, че ефикасността сред хората над 65 години се увеличава от 80% до 85%, съобщава ВВС.

Производителят вече очаква да получи одобрение на ваксината от регулаторните органи на САЩ.

Компанията казва, че резултатите от проучването потвърждават, че ваксината е "високоефективна при възрастни" и остава 100% ефективна при предотвратяване на тежки случаи на заболяването.

След първоначалното публикуване на данните компанията получи изключително необичайно обществено порицание от независими учени, които са наблюдавали процеса. Те посочват, че AstraZeneca може да е дала "остаряла информация", която е довела до "непълна представа" за ефективността на ваксината.

Вече е ясно, че няма голяма разлика в стойностите и възниква въпросът защо тези уточнения не са направени преди публикуването на данните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още