IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел: Русия трябва да разследва случилото се с Навални

Стоящите зад опита за отравяне трябва да бъдат подведени под отговорност, твърди германският канцлер

22:34 | 24.08.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	Алексей Навални. <em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Алексей Навални. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел призова Русия да разследва предполагаемото отравяне на руския опозиционер Алексей Навални, а отговорните за деянието да бъдат подведени под отговорност. Коментарът беше направен след като германските лекари, които се грижат за Навални, обявиха, че са открили индикации за токсична субстанция в тялото му, предава Ройтерс.

Навални, който е критик на руския президент Владимир Путин, миналата седмица припадна в самолет, след като е пил чай, на път за кампания в Сибир. В събота той беше откаран в Германия за лечение.

Кремъл твърди, че не е ясно какво е причинило разболяването на Навални, както и че първоначалните тестове не показват, че е бил отровен, както твърдят приближените му.

Но лекарите в Германия, които в момента лекуват Навални в берлинска болница, по-рано днес обявиха, че медицинските изследвания показват, че има отравяне с вид инхибитор на холинестеразата, макар че конкретното вещество все още не е известно.

„С оглед на важната роля, която господин Навални играе в политическата опозиция в Русия, сега властите там спешно са призовани да разследват това престъпление до последния детайл и да го напраят при пълна прозрачност“, коментира Меркел в съвместно изявление с външния министър Хайко Маас.

„Виновните трябва да бъдат установени и подведени под отговорност“, допълва тя.

Берлинската болница „Charite” обяви, че екип от лекари е прегледал подробно Навални след пристигането му.

„Клиничните резултати показват отравяне с вещество от групата инхибитори на холинестеразата“, гласи изявлението на здравното завдение. „Конкретното вещество остава неизвестно, но са започнати редица всеобхватни тестове“.

Руските здравни служители обявиха напълно различна от германската диагноза. По-рано те бяха категорични, че Навални е тестван отрицателно за инхибитори на хиленестеразата, когато беше хоспитализиран в Омск миналата седмица.

Навални не е показал признаци да е бил отровен, когато е приет в клиниката, а след това са му направени тестове за широк спектър от вещества, включително за инхибитори, обяви здравното министерство в Омск.

„Опит за отравяне“

Навални е трън в очите на Кремъл от повече от десетилетие. Той разкрива престъпления на високо ниво и мобилизира огромни тълпи от млади протестиращи. Многократно е задържан за организиране на публични събирания и митинги и е съден за разследванията му за корупция в държавата. При президентските избори през 2018 г. Навални получи отказ да бъде регистриран като кандидат.

По-рано германското правителство заяви, че Навални е охраняван в болницата заради опасения за неговата безопасност.

„Тъй като почти със сигурност може да се каже, че става дума за опит за отравяне, защитата е необходима“, коментира главният говорител на Меркел пред журналисти.

Случилото се може допълнително да обтегне отношенията на Русия с европейските ѝ съседи и с НАТО, които преди време я обвиниха в нарастващи атаки срещу дисиденти в Европа – обвинения, които страната отхвърля.

В изявлението си германските лекари посочиха, че Навални е в интензивно отделение и остава в медикаментозно предизвикана кома. Въпреки че състоянието му е сериозно, в момента то не е животозастрашаващо, допълват те.

Не е ясно какви ще са дългосрочните ефекти, особено върху нервната система на Навални, посочват от болницата.

Инхибиторите на холинестеразата са група химически съединения, използвани в много области - от химически оръжия до пестициди, предназначени да убиват насекоми, дори за човешки лекарства за облекчаване симптомите на болестта на Алцхаймер и други видове деменция. Нервнопаралитичните газове и т.нар. група от химикали „Новичок“ също са инхибитори на холинестеразата.

От лечебното заведение посочват, че Навални е лекуван с антидота атропин. Това е същото лекарство, което британските лекари използваха за лечението на Сергей Скрипал, бивш руски двоен агент, и дъщеря му Юлия, които бяха отровени през 2018 г. в Солсбъри, Великобритания. Кремъл многократно е отричал участие в този и други подобни инциденти и твърди, че става дума за антируски провокации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
А кога фрау Шмеркел ще Благоволи да погледне случващото се у нас като протести срещу любимия й корпулентен куртизанин Борисов? Тя ли не знае какво се случва? Тя ли не го знае що за тиква е, или намазва от него пари и още нещо, та се прави, че не вижда?????Що за отношение към българския народ? За Беларус, която не е член на ЕС, се втурнаха веднага и се намесиха във вътрешните им работи, за Навални - също, макар че ЦЯЛ СВЯТ знае, че западът много се грижи за този човечец, но той толкова си може. Нещо като пианиста в американския бар (салуун).Хайде, Меркел, покажи, че има ЕС и той не пропада, както се вижда отстрани. Ако беше Орбан и Полша, да си ги нахокала, но пуста слабост към мучащи ролади незнание на езици и хилещи се шишковци! Чакаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
е колко да е , пазач на паркинг в Бургас не взема 2000 лева със сигурност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
Между другото твоята заплата колко е в момента?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Сериозно??? И тези ли служби им направиха зарплатките под 500 евро? И тези ли служби ще превърнат руснацие в гастърбайтери? На база на отделяните средства, службите им са в пъти по-неефективни от Мосад например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Добре, че не работиш в КГБ, че с такива капаците ти като теб там, Русия нямаше да я има. За тяхното щастие службите им са били и са номер едно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
Стоящите зад опита за отравяне трябва да бъдат подведени под отговорност, твърди германският канцлер--------------------------------------------------------------------ами да се обърне към английските и сашевските си колеги, те са вербовчиците на Дневалния следователно те знаят за кво стаа въпрос ..... Руските служби чак толко гламави да са .... *** го .... Аз примерно ако работим в КГБ ли е кво е и само като видим кой вербуват чуждите и какво праят ше го ликвидирам ош в началото, нема го чекам 10 годинье да ми прай митинзи и манифестации с лозунги и плакати .... И са да излизат с некви типично курвенcки номера, а пффф то е смешно .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
be_google
преди 3 години
Навални като мечтаният от САЩ суперинвеститор и суперхероу....Не падайте от смях!!!цитирам: Сфера деятельности фирмы - торговля ценными бумагами. Оказавшись крайне азартным, Навальный активно играл на бирже, спустив все активы, что привело к разорению Н. Н. Секьюритиз.ХААХАХАХХАХАХА , нали Аменхопет Барбаронович Соколофф?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
nobel
преди 3 години
Е, щом Русия трябвада извърши разследването значи Ангела Меркел е свалила от себе си всяко подозрение, че Навални е отровен от руските служби. Иначе защо ще иска Русия да разследва? Това е все едно да се разреши на престъпника сам да разследва собственото си престъпление. А едно такова разследване от страна на Русия ще е възможност руснаците да се отърват от още някой неудобен за тях като го набедят за отровител или поръчител на отравянето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Oбичам България
преди 3 години
Значи, руснаците са извършили толкова много престъпления - един "Гладомор" е много по-сериозен да се признае от света като геноцид и да се потърси сметка. Но, ЕС се управлява от лицемери - по-важно е да се дескридитира Путин през глупости, за да си оправят някакви бизнес отношения. Не съм фен на Русия, обаче управници на ЕС са жалки търговци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
be_google
преди 3 години
Русия няма да насмогне да разследва отровените и утрепани от САЩ и др мразещи я. Въобше и нас таки ГРОБарите ни погребаха.... Вече пиша по 3 поста на месец.....в БГ нямаме опозиция, а дикатата и цензурата са како в 1984та....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още